A mi Erzsébetvárosunk

Az ötödik nap [204.]

2022. február 28. - amier

Már ötödik napja tart a háború Ukrajnában. Az orosz hadsereg már sorozatvetőkkel lövi Kijevet, Harkovot és a többi ukrán várost. Egyre többen menekülnek el, a civil áldozatok száma folyamatosan növekszik. Eközben Orbán határszemlézett a keleti országrészbe vezényelt katonák közt, Szíjjártó meg bejelentette, hogy NATO meg EU-tagság ide vagy oda, a magyar kormány nem engedi át az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányokat.

szijjarto2022_1.jpg

Ma reggel különben elkezdődtek az ukrán-orosz tárgyalások a belarusz határnál. Ezt megelőzően Lavrov orosz külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy a tárgyalások akkor kezdődhetnek meg a két szemben álló fél között, ha Oroszország már „helyreállította a demokratikus rendet” Ukrajnában.

Jut eszembe: még 2021 decemberében Szijjártó Péter (magyar külügyminiszter, a magyar hírszerzést felügyelő politikus) ugyanettől a Lavrovtól vette át azt a legrangosabb kitün- tetés, amelyet Oroszországban külföldieknek adhatnak. Szijjártó akkor ezt írta:

Átvettem Szergej Lavrov barátomtól, kollégámtól a “Barátságért” kitüntetést, amit a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése terén elért eredmények okán ítélt oda Oroszország elnöke. Büszke vagyok rá, hogy az elmúlt évek rendkívül kedvezőtlen globális és regionális folyamatai ellenére – szövetségesi kötelezettségeink tiszteletben tartásával párhuzamosan – fenn tudtuk tartani a nemzeti érdekeinknek megfelelő, kölcsönös bizalmon alapuló együttműködésünket Moszkvával.

Mindeközben Putyin – a kölcsönös bizalmon alapuló együttműködés jegyében – szolidan meglengette atombunkóját.

Minek ide ellenség, ha ilyen barátaink vannak.

Tusk: Orbánnak és Szijjártónak a Gazprom igazgatótanácsában lenne a helye az oroszhűségükért. A volt lengyel kormányfő azután írta ezt, hogy a magyar kormány bejelentette: nem engedik át Magyarországon az Ukrajnának menő európai fegyverszállítmányokat.

*

Ez meg itt a másik ”jóbarát”: Lezárult a Belaruszban tartott alkotmánymódosító népszavazás, amelynek eredményeképp eltörlik azt a kötelezettséget, hogy az ország atomfegyvermentes övezet maradjon, így orosz nukleáris fegyverek érkezhetnek az országba. (Népszava)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4717768772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása