A mi Erzsébetvárosunk

Wichmann: Megnyugodhatunk? [88.]

2021. január 26. - amier

Műemlékké vált, így nem bontják le a Wichmann-kocsma
egykori épületét (via 24.hu / Vincze Miklós

Január elején nagy össznépi felzúdulást váltott ki a hír, hogy bontani készülnek az egykori Wichmann-kocsma épületét, hogy helyére egy böhöm ötemeletes szállodát építsenek fel. Ezt követően január 16-án a kulturális örökség védelméért felelős Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely műemléki védettségi eljárást rendelt el. Ami kivételesen most  eredményt is hozott: az Erzsébetvárosi Önkormányzat január 22-én közölte, hogy a Kazinczy utcai ház villámgyorsan megkapta az ideiglenes műemléki védelmet.

wichmann3.jpg

Jelenleg tehát úgy néz ki, hogy megmenekült a kultúrtörténeti jelentőségű épület. A bontási és építési tilalom fenntartásával járó változás azonban még nem jelenti az ügy végét, a cél az állandó műemléki védettség lenne. Az meg még bőven a jövő zenéje.

Korábban ITT, meg ITT és ITT írtunk az ügyről.

További szép estét mindenkinek.

***

Szabad prédává váltak történelmi épületeink, pedig a műemlékvédelem konzervatív mű- faj. Nagy port vert fel január elején, hogy bontani készültek két ikonikus épület, a VII. kerületi Wichmann kocsmát és az I. kerületi Márványmenyasszonyt. Ezeket az épületeket időközben – egyelőre – megmentette a Miniszterelnökség váratlan beavatkozása, de a műemlékvédelem súlyos problémáit ez nem oldja meg – nyilatkozta az Átlátszónak egy korábban a műemlékvédelemben dolgozott, a neve elhallgatását kérő szakember.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2916405696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása