A mi Erzsébetvárosunk

István út 41/43.

2017. április 04. - amier

1910-ben Schlesinger Avram nagykereskedő (nem mellékesen többszörös háztulajdonos) megbízásából Fekete Gyula építette tekintélyes méretű, manzárdtetős 4 +1 emeletes premodern bérház a Cserhát utca (Cserhát u. 26.) sarkán. Íves zárterkély és torony, a homlokzatokat középen pártázat hangsúlyozza. A saroktoronyban és a pártázatok mögött műteremlakásokat alakítottak ki. 

istvan4143-1.jpg

istvan4143-2.jpg

A földszinten üzletportálokat alakítottak ki. A háború előtt az István út felé a Kardos-féle bútorüzlet és egy pékség, a Cserhát utca felé egy kis mozi nyílt.

istvan4143-3.jpg

A ház építtetőjéről alig tudni valamit: Schlesinger Avram és testvére Schlesinger Leó phonograph-kereskedők voltak, 1902-ben övék volt a Ferencziek tere 2. alatt működő Mascagni Record Company. Schlesinger Avram akkoriban a Múzeum körút 15. szám alatt lakott s hamarosan oda költözött a cég fő elárusítóhelye is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2212400947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása