A mi Erzsébetvárosunk

Dob utca 85. - iskola

2015. május 19. - amier

Hegedűs Ármin tervei alapján 1905/06-ban épült elemi iskola, ma az Erzsébetvárosi Általános Iskola, Szakiskola és Szakközépiskola működik itt. Hegedűs Ármin a főváros mérnökeként számos iskolát tervezett, a Dob utcai épületet egy szűk utcában, keskeny telken kellett kialakítania, ezért egyedi megoldásokat alkalmazott. A főhomlokzat középső szakaszát hátratolta, a teleknek csak három oldalát építette be, a jobb oldali szárny mellett két, trapéz alakú világítóudvart alakított ki. A tetőn játszóteret létesített, melyet a fiúk használtak, akiknek a tantermei főként a két felső szinten helyezkedtek el.

dob85-1.jpg

dob85-2.jpg

Az épület homlokzatának díszítését az egymásba kapcsolódó téglaszalagok, a nyílások változó osztásai, és a mozaikdíszítés adja, melyet Vajda Zsigmond tervezett. A lépcsőház falát Zsolnay-kerámia csempével burkolták, a folyosókon és a tantermekben az olajzománcfestékkel lekent másfél méteres sáv felett virágmintás szegély futott végig, amelyet az építész régi magyar népies hímző mintákként határozott meg.

dob85-4.jpg

Hegedűs Ármin fél évszázadon át állt a főváros mérnöki hivatalának szolgálatában, és Baumgartenékkal párhuzamosan ő volt a budapesti iskolák tervezője az évszázad első éveiben. Így jutott a lechneri stílus abba a pedagógiai szerepbe, hogy hangulatával, szellemiségével nemzeti érzésre nevelje a gyermekeket. Ezt a törekvést Vajda Zsigmond kartonjai alapján készült mozaikkép-sorozat teszi teljessé.

dob85-3.jpg

A képek a gyermekélet jeleneteit, közös játékokat ábrázolnak, a korabeli szokásoknak megfelelően kettéosztott iskola egyik oldalán a lányok énekelnek, hímeznek, a másik oldalon a fiúk olvasnak, a földgömböt tanulmányozzák, és katonásdit játszanak, középen pedig összefogózva játszanak a fiúk-lányok.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr277474140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása