A mi Erzsébetvárosunk

A proletárdiktatúra felépítése [198.]

Magyarország nem jogállam.

2022. február 05. - amier

Orbán rendelettel írta felül a bíróság ítéletét, az Operatív Törzs dönthet
a sajtó beengedésről a kórházakba. (24.hu

A proletárdiktatúra fogalmát Karl Marx vezette be a 19. század közepén azon átmeneti időszak megnevezésére, amelyben az új uralkodó csoport (az ő elképzelésében a munkásosztály) képviselői a kezükbe ragadnak minden hatalmat.

orban2022a.jpg

A fogalmat jelentősen átértelmezte Lenin, aki 1917-ben előadott áprilisi téziseivel elvetette a parlamentáris demokrácia jogosultságát egy esetleges proletárdiktatúrában. Az általa kívánt rendszer lényege a hatalmi ágak szétválasztásának megszüntetése és ezzel a törvényhozó, végrehajtó és bírói hatalom egysége volt. Ezeket a klasszikus ha- talmi ágakat az állam szervezetén kívül, kvázi afölött létező pártközpontból irányították; a rendszer alapvetően feudális jellegének megfelelően a korlátlan és ellenőrizetlen hatalmú főtitkár (első titkár) korlátlan döntési jogával.

Ezen a rendszeren az igazán "vonalas" országokban annyit finomítottak, hogy a pártvezér valamelyik reprezentatív állami tisztséget (miniszter-, illetve államelnök) is elfoglalta. Ezzel közvetlen lehetőséget kapott jogszabályok kiadására.

Fügedi Ubul

*

... már magában annak, hogy valamely ideológiát a hatalmon lévők terjesztenek, van egyfajta hitelesítő jellege. Fura dolog ez, mert bár a hívők ennek nincsenek tudatában, de ha megkapargatjuk, kiderül: igazából nem magában az ideológiában hisznek, hanem abban, hogy amit fent mondanak, az helyes és igaz – hiszen fent mondják. Ez nagyon komoly erő; ez az oka pl. annak, hogy pár év különbséggel egymásnak ellentmondó lózungoknak képesek lelkesen tapsolni ugyanazok a tömegek. (via Borsi Vera)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr10017217396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása