A mi Erzsébetvárosunk

Ráday-emlékfa a Király utcában [173.]

2021. október 24. - amier

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és Erzsébetváros Önkormányzata kezdeményezésére október 15-én fát ültettünk a nemrég elhunyt városvédő, Ráday Mihály tiszteletére a Király utca 15. sz. ház* előtt Karácsony Gergely főpolgármesterrel.

raday_emlekfa1.jpg

A Kossuth-díjas filmoperatőrt, rendezőt, televíziós szerkesztőt, a Budapesti Városvédő Egyesület elnökeként is tiszteltük itt Erzsébetvárosban. Neve egyet jelentett az épített környezet, az építészeti kultúra és művészet, az utókorra hagyott örökség megvédésével. A teljesség igénye nélkül – legutóbb a Wichmann-ház megvédésében játszott szerepet, de neki köszönhető a Róth Miksa emlékház és gyűjteménytár kialakítása, a Rejtő Jenő utca elnevezése, Budapest egyik legszebb szecessziós épületének, a Dobsulinak, a Wesselényi utca 17. szám alatti Fővárosi Czipész Ipartestület székházának védelme is.

raday_emlekfa2.jpg

Amikor az épített és biológiai környezetünk megőrzéséről, védelméről beszélünk itt Erzsébetvárosban, legyünk mi is egy kicsit Ráday Mihály.

Kispál Tibor, alpolgármester

*A ház falán emléktábla látható: „E ház hátsó udvarán állt az 1944 novemberében kijelölt budapesti gettó kerítésének utolsó, ép falmaradványa, melyet 2006-ban lebontottak. A fal mögé zsidó honfitársaink tízezreit zsúfolták össze – főként gyermekeket, nőket és idős férfiakat. Közülük több ezren nem érhették meg a gettó felszabadulását. Emlékeztessenek rájuk a 2010-ben visszaállított fal kövei.”

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3716735130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása