A mi Erzsébetvárosunk

Példátlan gyorsasággal [159.]

Meglepetééés! – mondta Gulyás Gergely.

2021. szeptember 09. - amier

Egy ingatlanos cég kérte, a Miniszterelnökség pedig azonnal jóváhagyta
egy Király utcai műemlékház eladását. (24.hu

A kérelem beadásának napján, augusztus 31-én már jóvá is hagyta a Miniszterelnökség, hogy a Sunbelt Property Ingatlanforgalmazó Kft. megvehesse a Király utca 27. sz. alatti, védett műemlék bérházat. Pedig a Gulyás Gergely vezette, műemlékvédelemért is felelős tárca 2019-ben még úgy foglalt állást, hogy a házat nem szabad értékesíteni, merthogy a szomszédos épületekkel együtt, egyetlen tulajdonos kezében „nagy ingatlanstruktúrát” képezne, és nyilván a hasznosítással jelentős beavatkozás érné a védettséget élvező épületeket – írja a 24.hu-n Spirk József. (Megj.: korábban Spirk ITT írt részletesen a Király utcai ingatlanok eladásáról, mi pedig ITT.)

kiraly27.jpg

Tehát alig egy nap alatt döntött a Miniszterelnökség annak a Király utcai épületnek eladhatóságáról, amelyet az önkormányzat nem is akar eladni. Így nem meglepő, hogy a váratlan állásfoglalás eléggé meglepte önkormányzatot. Főleg úgy, hogy az önkormány- zat jelenleg is perben áll a most kormányzati hozzájárulást kérő Sunbelt Propertyvel és a nagyjából azonos tulajdonosi hátterű Sunbelt Garden Kft.-vel, amelyek már 18 milliárd körüli kötbért követelnek a kerülettől. Méghozzá egy olyan, hatályba nem lépett szerző- désmódosítás alapján, amelyet az előző, Vattamány-féle vezetés kötött velük.

A kerület önkormányzata ugyanis már 2008-ban elállt a ház(ak) eladásától, és ezt a jognyilatkozatot a bíróság jogerősen is érvényesnek minősítette. Ezek után – 11 évre rá, 2019 tavaszán – a hatályba nem lépett szerződést Vattamányék úgy módosították, hogy kigyomláltak belőle minden, a kerület érdekeit védő garanciát, majd a vevőnek kedvező és az önkormányzatot durván károsító megállapodást fogadtattak el. (Megj.: úgy vállaltak többmilliárdos fizetési kötelezettséget, hogy annak nem volt meg a pénzügyi fedezete, és azt a költségvetésében sem tüntették fel.)

Sajátos bája még  az ügynek, hogy az elvesztett őszi önkormányzati választások után Vattamányék erről nem tájékoztatták az új vezetést, miközben addigra már több mint 2 milliárd forint kötbért kellett volna kifizetni. Valahogy elfelejtették, hogy kötöttek egy ilyen szerződést. Dehát az vesse rájuk az első követ, aki még nem feledkezett el pár milliárd forint kötbérről! Amit majd az utódjára hagy...

Mindenesetre, érdekes lenne, ha az önkormányzat, mielőtt el-, átadná a telkeket, meghatározná, hogy oda, csak parkot, vagy játszóteret lehetne építeni, és ezt bele is venné, a településképi arculati kézikönyvbe, mint rendelet! Kíváncsi lennék, hogy akkor is ilyen nagy érdeklődés övezné-e a leendő "vásárlók" részéről. (bejegyzés az Új7-2019 fb-csoport oldaláról)

És akkor ismét itt a nagy kérdés: származott-e valakinek haszna egy ennyire hátrányos ügyletből — mármint ugye a vevőn kívül. Botrányos ez az egész.

P.s.: A kerületet csődbe vinné, ha teljesítenék a 2019-es szerződés alapján kiszámolt követelést a Sunbelt-cégeknek. Az önkormányzat bírósághoz fordult, hogy az állapítsa meg a szerződés semmisségét. A cégek és az önkormányzat között zajló pert a Fővárosi Törvényszék tárgyalja. Vattamányt meg kormányhivatali vezetővé nevezeték ki.

*

A cégadatok szerint a Király utcai házakért valójában minimális bevételekkel rendelkező cégek küzdenek, az utóbbi öt évben nulla forint volt a nettó árbevételük. A Sunbelt Property Ingatlanforgalmazó Kft. eredetileg 2003-ban, a Sunbelt Garden 2005-ben nyert jogot a házak és a játszótér megvásárlására. A cégek akkoriban még Király 27. Kft., illetve Király Garden Kft. néven voltak bejegyezve. (via 24.hu / Spirk)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7216684850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pásztörperc 2021.09.11. 04:02:40

Az önkormányzat persze olyan építési szabályzatot fogad el, amilyent csak akar. Aztán jön egy egyedi kormányrendelet és sutty, fölülírja, mint a Mattheus Corvinusnál.

Ott is milyen jó kis joxabályok voltak...
süti beállítások módosítása