A mi Erzsébetvárosunk

Éjjel-nappal, minden erejével [6.]

2020. május 15. - amier

Csütörtökön tárgyalja az Európai parlament, hogy megfelel-e az európai normáknak a magyar felhatalmazási törvény és mennyire tekinthető még jogállamnak Magyarország. Az üléseken formálisan csak a képviselők szólalhatnak fel, de a szokásjog megadja ezt a lehetőséget a tagállamok állam-, illetve kormányfőinek is. A magyar kormány viszont hetek óta azon izmozik, hogy az ülésen afféle ritka kivételként az igazságügyminiszter képviselhesse kormányunk álláspontját. Mivel azon bizonyos uniós értékek, illetve normák közé ez nem fér be, David Sassoli, az Európai Parlament elnöke természetesen személyesen Orbán Viktornak küldött meghívót.

orban_varga2020.jpg

A helyettesítést az EP elnöke valóban engedélyezhetné, de eléggé érthető, hogy ő ragaszkodik Magyarbasi részvételéhez. Végtére is róla lesz szó: arról, hogy mit akar, illetve csinál ő itt, és ezt azért kevesen tudják nála jobban. Neki azonban esze ágában sincs elmenni az ülésre, és ragaszkodik ahhoz, hogy fogadják el helyette Varga Juditot. Neki ugyanis "minden energiáját a járvány elleni védekezés köti le" — áll az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Ezen állítást alátámasztandó nem járhatunk el korrektebbül, mint hogy elmegyünk a kormany.hu oldalra, és kigyűjtjük, miket is döntött a kormány az utóbbi időben. Ebből napnál világosabban ki kell derülnie annak, mit tekint nevezett kormány feje a járvány elleni védekezés legfontosabb kérdéseinek (elvégre semmi másra nincs ideje). Értelem- szerűen nem tartoznak ide a különféle miniszterhelyettesek sajtótájékoztatói stb. Azokat gyűjtöttem, amelyek alanya a kormány vagy annak valamely szerve, illetve személyesen a miniszterelnök.

El is kezdtem a dolgot, és mentem pár napot visszafelé ezekkel a találatokkal:

  1. (május 12.) Június 4-e, a nemzeti összetartozás napja alkalmából fiataloknak szóló videopályázatot hirdet a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága.
  2. (május 12.) A kormány nevében köszönetet mondott a magyar pedagógus karnak az érettségi lebonyolításáért Kásler Miklós.
  3. (május 11.) A Pénzügyminisztérium (PM) és a tárcához tartozó háttérintézmények vezetőivel egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök hétfő reggel az idei és a jövő évi költségvetésről valamint a gazdaságvédelmi akcióterv végrehajtásáról.
  4. (május 10.) Köszönetét fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök a mentőszolgálat dolgozóinak a mentők napja alkalmából.
  5. (május 9.) Sohasem volt olyan szükség az együttműködésre az európai országok között, mint éppen most — fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök az Európa-nap alkalmából szombaton.

Ekkor rájöttem, hogy ez így nem lesz jó; ebből nem derül ki, hogy a kormány egyáltalán csinál-e valamit. Kizárólag

  1. azokat a döntéseket kell gyűjteni, amelyekkel valamilyen pénzeket elvesznek, illetve kiosztanak — méghozzá nem vmely államtitkár, hanem a kormány, illetve a min.eln.;
  2. azokat az eseményeket, amelyeken Orbán V. személyesen részt vesz.

A fölső öt találat:

  1. (május 6.) Orbán Viktor miniszterelnök részvételével megkezdődött az Európai Unió tagállamai és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozója — a koronavírus-járvány miatt videokonferenciaként.
  2. (május 6.) Magyarország csatlakozásával befektetési alapot hoznak létre a Türk Tanács országai.
  3. (május 5.) A kormány úgy alakította át a civil szervezetek életét meghatározó jogszabályokat, hogy az adminisztratív kötelezettségeiknek személyes találkozás nélkül is eleget tudjanak tenni.
  4. (május 3.) Levélben köszöntötte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnököt és rajta keresztül Lengyelország valamennyi polgárát Orbán Viktor kormányfő a Lengyel Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából.
  5. (május 2.) 25 milliárd forinttal segíti a kormány a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásokat a koronavírus okozta gazdasági nehézségek leküzdésében — jelentette be az agrárminiszter.

Hoppá! — eszerint a kormányzat híreiből nem derül ki, mik voltak a kormányzat döntései. A kormányzat oldalára ezek nem kerülnek föl, csak sajtóhírek. Azok is erősen válogatva: tudjuk például, hogy ebben az időszakban a kormányzat kifosztotta a VIII. és a IX. kerületi önkormányzatot, és a tőlük elzabrált pénzből egy köztörvényes bűnöző erdélyi sörgyárost támogat. Ez a hírek — arról, amit a kormány valójában csinál — nem kerülnek fel a kormány "hírei" közé.

Ezek után megnéztem a Magyar Közlönyt. A legutóbbi 3 számban ezt a 20, a fenti kritériumoknak megfelelő döntést találtam:

  1. A Ferihegyi repülőtér fejlesztésénél az engedélyező hatóság mostantól nem a fővárosi önkormányzat, hanem Budapest kormányhivatala.
  2. A budavári és a De La Motte-paloták átépítésénél az engedélyező hatóság mostantól nem a fővárosi önkormányzat, hanem Budapest kormányhivatala.
  3. A Betegápoló Irgalmasrend épületeinek átépítésénél az engedélyező hatóság mostantól nem a fővárosi önkormányzat, hanem Budapest kormányhivatala.
  4. Az állategészségügyi hatóság mostantól egy rakás hatáskörben a területileg illetékes kormányhivatal.
  5. A Népliget rekonstrukciójának ügyeiben az engedélyező hatóság mostantól nem a fővárosi önkormányzat, hanem Budapest kormányhivatala.
  6. A 2022-es férfi kézilabda világbajnokság helyszíneinek fejlesztésénél az engedélyező hatóság mostantól nem a fővárosi önkormányzat, hanem Budapest kormányhivatala.
  7. A Magyar Testgyakorlók Köre létesítményeinek fejlesztésénél az engedélyező hatóság mostantól nem a fővárosi önkormányzat, hanem Budapest kormányhivatala.
  8. Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították az V. ker. Akadémia u. 5. irodaház rekonstrukcióját.
  9. A paksi beruházás előkészítéséről még egy rakás dokumentumot össze kell állítani (részletesen meghatározott szempontok szerint).
  10. Kijelölték az Igazságügyi Palota és az Agrárminisztérium épületeinek rekonstrukciójában a 3. ütemet tervező cégeket.
  11. Együttműködési megállapodást kötöttek a Magyarországi Evangélikus Egyházzal.
  12. Az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyetteséhez méltányossági kérelmet mostantól csak elektronikusan szabad beterjeszteni.
  13. A veszélyhelyzet idejére módosították a felnőttképzés szervezésének szabályait.
  14. A veszélyhelyzet idejére módosították az engedélykötelezettség, valamint az ellenőrzött bejelentések általános szabályait.
  15. Módosították a kikötők, révek és hajótársaságok üzemeltetésének szabályait ("Mészáros Tiborcz" érdekében).
  16. Elfogadták a "Fényes Okos Intézmények" programot egyes közintézmények világításának korszerűsítésére (tudja vki, hogy hívják az Elios utódcégét?)
  17. Pénzeket csoportosítottak át a paksi beruházás előkészítésére.
  18. Adtak egy csomó pénzt a Nyíregyháza Spartacus — Bozsik József Labdarúgó Akadémiának, de nem mondták meg, hogy mennyit.
  19. Adtak 2181 millió forintot a Kvassay HÉV-híd felújítására.
  20. A Központi Maradványelszámolási Alapból és a Gazdaságvédelmi Programok Előirányzatból(!) pénzeket csoportosítottak át a Nemzeti Összetartozás Évének rendezésére és a Piarista Rend Magyar Tartományának beruházásaira.

Védekezés?? Vírus???

Fügedi Ubul

P.s.: Általános szokásomtól eltérően nem "írtam meg" előre fejben a posztot, hanem itt alakult, menet közben. Pontosan ezekkel a lépésekkel próbáltam használható és minden szubjektivitástól mentes adatokhoz jutni. Ha valaki tud hatékonyabb módszert, hát rajta!

***

Azt már tudjuk, hogy Magyarbasi egyfolytában a vírussal harcol — munkaidő kihasználása O.K. De érdemes megnézni, mennyire hatékonyan? Nem vállalkozom itt SWOT-analízisre, csak felvillantom ennek lehetőségét. Valaki szorgos ember egyszer összeszedhetné, mi az, ami összejött és mi az, ami nem. A nappalt éjjé tevő, áldozatos munka eredményeit kezdhetné imígyen:

  1. Negatív oldal, avagy nem sikerülhet minden, avagy a nemlélegeztető gépek;
  2. No de van aztán, ami úgy összejön, hogy ihaj! — számol be egy valódi sikertörténetről az operatív törzs.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr815697418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása