A mi Erzsébetvárosunk

996. Hozzáigazították

2020. április 18. - amier

Fizetésemelést kaptak a parlamenti képviselők. Már nincs olyan képviselő,
aki egymillió forintnál kevesebbet keresne. (Index)

Kedvenc Gulyás-idézetem szerint "A kormány magán kezdte a koronavírus-járvány miatt szükséges takarékosságot". Magán, tehát nem például a képviselőkön. Ők egyre jobban keresnek — és miért? Mert okosak és ügyesek voltak.

parlament2020-1.jpg

Mármint akkor, amikor arról dönthettek, mennyi is legyen az ő jövedelmük. Mindig ez az a pillanat, amikor ők okosak és ügyesek. Pontosan mutatva, hogy egyáltalán nem buták, horribile dictu: pancserok ők, hanem épp ellenkezőleg. Olyan, felelős döntéshozók, akik pontosan (fel)ismerik érdekeiket és azok érvényesítésének módját.

Figyeljük ezt a zseniális mechanizmust: 2018 augusztusában először vaskosan meg- emelték, majd az országos bruttó átlagbér éves változásához rögzítették pénzüket. Még véletlenül sem a társadalomstatisztikailag értelmezhető mediánjövedelemhez, hanem az átlagbérhez — mert az sokkal több. Normál ügymenetben ez fel sem tűnik. A mostani emelés után is megállapíthatjuk, hogy pofátlanul sokat keresnek — pláne, hogy ez a fizetés összes jövedelmüknek még csak nem is a többsége.

No de a rendelkezés igazi zsenialitása most, a vészterhes időkben válik nyilvánvalóvá. Most, amikor a vállalatok egymás után bocsátják el alkalmazottaikat — értelemszerűen a legkisebb jövedelmű, mert legkevesebb hozzáadott értéket termelő beosztottakat legelőbb és a legnagyobb arányban. A kormány eközben viszonylag jogvédett státuszuk megszüntetésével az eddigi közalkalmazottakra készül lesújtani — ők ugyancsak gyalá- zatosan keveset keresnek. Egyre többen egyre tömegesebb munkanélküliséget várnak.

Mi lesz ennek a hatása? Ahogy százezrek kerülnek az utcára és vesztik el kevéske fizetésüket, a megmaradt kevesek jövedelméből számított bruttó átlagbér ugrásszerűen megnő, tehát a képviselőké valósággal az egekbe szárnyal.

Lesz még itt a kormánypropaganda büszke arra, hogy nálunk még a válság alatt is nőtt a bruttó átlagbér! Hát akkor hogyne érdemelnék meg szegény képviselők...

Fügedi Ubul

***

Akad 199 ember, akinek járvány idején sem kell aggódnia a fizetése miatt – a parlamenti képviselők a pénzüket akkor is megkapják, ha nem csinálnak semmit, mert nem hívják össze az Országgyűlést a járvány miatt. Ha a parlamenti képviselők egy része megbeteg- szik, esetleg vírushordozóvá válik, akkor nemcsak az válik kétségessé, hogy össze tud-e ülni a közeljövőben a T. Ház, de akár a kórokozó terjesztőivé is válhatnak a politikusok. Igaz, a parlament azóta is ülésezik, nyilván azért, hogy megszavazzák azokat a javasla- tokat, amiket a kormány oly' fontosnak tart – például a Ligetben tervezett építkezések engedélyezését, vagy a Schmidt Máriának "járó" ingatlanok átadását. (via M. Narancs)

És akkor emlékeztetőül most ismét Parragh László: „annyi ember ment tönkre az elmúlt napokban, és megy most is, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni. (…) egy adott mozgástér van, amin belül a kormány egy politikai értékrend alapján dönti el, hogy kiket támogat”.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8815622030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása