A mi Erzsébetvárosunk

865. Tényleg rohadunk

2019. január 21. - amier

És most nem egy a félig – vagy majdnem egészen – lebontott, szétrohadt házról van szó, hanem egy elvileg lakható és lakott házról. Pár napja írta meg az Index, hogy a Dob utcá- ban életveszélyessé nyilvánított az Elmű egy lakóházat a villanyvezetékek miatt, ahol már nem csak a vízcsap, hanem az abból folyó víz is rázott. (Ha a képeket jól látom, a Dob utca 104. szám alatti lakóházról van szó, a Rózsa utca sarkán.)

dob104-1.jpg

A 25 lakásos, jóval több, mint százéves épületben már korábban is voltak gondok, hónapok óta rendszeresen kimaradt az áram, most vasárnapra pedig már tarthatatlanná – hogy azt ne mondjam, igencsak rázóssá – vált a helyzet. Így az áramot az Elmű lekapcsolta, mert nem találta kielégítőnek az közös képviselői feladatot ellátó önkormányzati Erzsébetvárosi Szolgáltató (ERVSZ) Kft. által kiküldött szakemberek ideiglenes megoldását.

Mostanra állítólag a fővezeték problémáját már megoldották, de több lakásban a vezetékek teljes cseréje szükséges ahhoz, hogy a rendszer az egész házban biztonságosan működjön. A javítási munkálatok egy vagy két hónapig fognak tartani, addig a házban még villany se lesz. Az önkormányzati lakások lakóit ideiglenesen hotelben szállásolták el, a magántulaj- donban lévő lakások lakói viszont igencsak nehéz helyzetbe kerültek.

dob104-1.jpg

Azt most hagyjuk, hogy mindebből mennyi a lakók, illetve az önkormányzat felelőssége; de egészen biztos, hogy megengedhető az, hogy lakott házak ilyen állapotba kerüljenek – bár- milyen okból is? És vajon hány ilyen ház lehet még a kerületben? Tíz? Ötven? Száz? Több?

Lehet saccolni.

Megj.: 2010 után igen jelentős csökkenés volt tapasztalható az önkormányzat által kiírt társasházi pályázatok számában és összegében.

P.s.: Az egyemeletes ház bőven több mint százéves; 1872-ben Paulheim József építette a Rózsa utca (Rózsa u. 28.) sarkán álló telekre Pintz (Pincz) János kívánságára, aki alig egy év múlva – szintén Paulheim Józseffel – jelentősen átalakíttatta tulajdonát. Az áramot valamikor a századfordulót követő években vezethették be, és nem kizárt, hogy az volt az utolsó nagyobb „beavatkozás” a házon...

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4514580648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rostás 2019.01.22. 14:24:53

Úgy tudom a lakók ma már visszaköltözhetnek a saját lakásaikba. Az önkormányzat nem csak az önkormányzati bérlőknek, hanem két magántulajdonos lakás lakóinak is biztosított szállást. Ez az önkormányzat legalább ír ki pályázatokat, sok kerületben egyébként ennyi lehetőség sincs. Érdekes ez a mentalitás. Hiába van tulajdonosa a legtöbb lakásnak, épületnek, a "tanács" felügyelje annak műszaki állapotát és az adófizetők pénzén javítgassa a magántulajdont?! Miért is? Amikor a bérlők annak idején fillérekért megvásárolták a lakásukat, azt hitték, hogy csak az a "doboz" az övék, sokan fel sem fogták, hogy nem, hanem a strangok, körfolyosók, irdatlan tetőterek, pincék, lépcsőházak stb. karbantartásának költségeit is megvásárolták. A "kapitalizmus" nem csak abból áll, hogy nekem lett tulajdonom és a többit tartsa karban nekem az "ikv" mások pénzéből :), hanem abból is hogy onnantól az én felelősségem az egésznek a gondját viselni. Ez annyira pesti hozzáállás, minthogy söpörjön a házam előtt az önkormányzat. Bár még mindig jogszabály írja elő, hogy a homlokzat előtti járdaszakasz tisztántartása (mint ahogy az vidéken v kertvárosokban természetes) a tulajdonos dolga. Én csak lakom, de a házamat és a környezetemet tartsák rendben mások. Szerintem ha egy önkormányzat erre bármennyi pénzt ad magántulajdonosoknak, azt meg kell dicsérni, nem kevesellni :) Menjenek be faluhelyen a polgármesterhez, hogy "tessék megcsináltatni a villanyvezetékemet, felújítani a tetőmet és minden reggel összesöpörni előttem", megkérdeznék, hogy "mi lelt Jóska, megsütötte a fejedet a nap?"

Gazz 2019.01.22. 16:07:19

@rostás: Nem specifikusan pesti dolog ez. Én kertvárosban lakom, és tök látványos, hogy a társasházak elől sose söprik el a havat, a családi házak elől igen. A társasházak kertje dzsumbuj, a családi házaké gondozott. Ez így van majdnem mindenütt az országban.
Kár ezért a házért egyébként, szerintem nagyon formás kis épület, ha felújítanák a homlokzatot, tök jól mutatna. Jelen állapotban eléggé lepratelep. Képzelem a lépcsőház hogy nézhet ki...

ígyszeretlek 2019.01.22. 18:11:18

@rostás: A vidék – Pest összehasonlításod bármennyire látványos, nem teljesen helytálló. Ha egy faluban megveszek egy házat, megveszem a telket is. Pesten – és gondolom más városokban is – hiába veszi meg mindenki a lakását egy adott házban, attól a telek még a főváros vagy az önkormányzat tulajdonában marad. Tehát bőven van tennivalója az önkormányzatnak. És persze a lakóknak is.

korupi 2019.01.22. 18:28:01

@rostás: 11 pontos tábla sajnos nincs, de gondolatban annyit adok.

]{udarauszkasz 2019.01.22. 19:32:17

Felesegemek hazaban is razott minden, ami fembol volt.
A zuhanyrozsaban anno 21 Volt valtoaramot mertem:D

Budapest a kutyaszar városa 2019.01.22. 19:34:31

Valamelyik fidesznyikes belvárosi kerületben épp nemrég bontottak le egy teljesen felújított házat, mert csak 2 emeletes volt és így kevés profitot tud belőle kizsigerelni a narancsnyik oligarcha...

humorpalanta 2019.01.22. 19:42:18

@]{udarauszkasz: Fogadok egész tinikorában zuhanyozott :D

]{udarauszkasz 2019.01.22. 19:48:13

@humorpalanta: Tinikoraban meg nem ott lakott, de egy kis bizserges nem artana neki:)
süti beállítások módosítása