A mi Erzsébetvárosunk

Kertész utca 24/28.

2017. március 08. - amier

A 250 gépkocsi befogadására alkalmas garázsépületből és az utcai fronton elhelyezkedő, iroda- és lakóházból álló együttest neves építész, a Kazinczy utcai zsinagógát is jegyző Löffler Béla tervezte. A szürke, viharvert homlokzaton foghíjas felirat jelzi, hogy ez volt egykor a Cyklop Garage, de sokan bizonyára Főtaxi-garázsként emlékeznek rá. 1924-re építette fel a Cyklop Építő és Ingatlan Rt., s különlegességét nem az utcára néző lakóház adja, hanem az udvarban álló autógarázs és műhelyépület. (Az egyemeletes garázsépületre 1928-ban második emeletet építettek.)

kertesz2428-0.jpg

kertesz2428-1.jpg

Az egykori garázsrészt a II. világháború után a Főtaxi használta, később autókölcsönzőként működött, ma parkolóház. Az utcai szárny egykori irodáit a II. világháború után lakásként hasznosították, az önkormányzati tulajdonú épületrész lakásai üresen állnak. A rossz állapotú, elhanyagolt, eredetileg is többfunkciós épületet modern és historizáló stílusok közös határán mozgó külső és belső kialakítása teszi egyedivé. Korszerű kialakításának köszönhetően ma is jól használható tereket találunk benne, a garázsrészeket jelenleg is eredeti rendeltetésüknek megfelelően használják.

kertesz2428-2.jpg

A visszafogott neobiedermeier díszítőelemekkel ellátott lakóházrész és a modern stílusban kialakított garázs teljesen egyedi építészeti értéket képvisel, megőrzése építészettörténeti és várostörténeti szempontokból egyaránt kívánatos lenne.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2412321895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása