A mi Erzsébetvárosunk

589. Hetes körzet (4)

2016. október 17. - amier

Ha már ejtettünk pár keresetlen, egyáltalán nem örömteli szót a tökig derékig szemetes Dohány utcáról, így hétfőn kezdjük a hetet végre egy jó hírrel. Mondjuk az önkormányzat- nak (és Bajkai meg Vattamány uraknak) ehhez nem sok köze van, de akkor is, a jó hír az jó hír. Elkezdték ugyanis végre (megint) rendbehozni az egykori Dreher-sörgyár telephelyé- nek homlokzatait a Péterfy és Huszár utca sarkán. Megjegyzem, már nagyon ideje volt. 

hagi1.jpg

hagi2.jpg

Röviden az épületről: a Huszár utca 7/9. szám alatt működött hajdanában a Haggen- macher-féle Hági söröző s itt volt a Haggenmacher-gyár sörlerakata is. Pontosabban a Huszár utca 7/9., a Rózsák tere 4/5., a Munkás utca 10/12. és 14. szám alatt álló épület- együttes volt a Haggenmacher telephelye, raktára és sörözője. Ez utóbbi volt a Hági.

hagi4.jpg

A svájci származású sörgyáros Haggenmacher Henrik 1910-ben vásárolta meg a Huszár utcai ingatlanokat és 1911-ben egyesítette azokat. Az I. világháború után a Dreher-féle gyár, az Első Magyar Részvényserfőzde Rt. és a Haggenmacher-féle cég kartellbe tömörült, majd 1933-ban Dreher-Haggenmacher-Első Magyar Részvényserfőzde Rt. néven egyesült. Az egyesülést követően, 1935-ben az új vállalat egyik raktár-telephelyéül a Huszár utcai telket jelölték ki, ekkor kapott az addig különböző négy épület egységes homlokzatot, az átalakítás Friedmann Ernő tervei alapján készült el.

hagi7.jpg

A Huszár utcai szárny utcai homlokzatán és a Rózsák terére beforduló szakaszon ekkor változtatták meg az ablakokat – az egykori gyárépület ablakait ugyanis vakablakokká alakították. Az emeleti ablakközökbe ornamentális díszítés került, az utcai front falát pedig XV–XVIII. századi, mára elfeledett vendéglősök portréi díszítették, közöttük a Jankó mestert, Farkas mestert, Kopasz Pétert és János gazdát megörökítő festmények.

hagi8.jpg

Az épületegyüttes a rendszerváltás után visszakerült a Dreher Sörgyárak Rt. tulajdonába, majd 2001 tavaszán ismét tulajdonost váltott: a Gyémánt Út Buddhista Közösség vette meg az addigra katasztrofális állapotba került ingatlant, akik elkezdték felújítani az omladozó külső és belső homlokzatokat. Ezt követően a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 2003-ban műemlékké nyilvánította az ingatlant.

hagi5.jpg

Az egykoron itt működő Hági söröző bejárata köré is festettek portrékat. (A söröző a Munkás utcai szárny földszintjén volt.) A nevezetes tulajdonos emlékét napjainkban azonban már csak a Péterfy Sándor utcai (romos) sarkon látható Szent Flórián őrzi – ő ugyanis nem csak a tűzoltók, de a sörfőzők védőszentje is –, pajzsán a sörgyártás jelké- peivel. A réges-régen megszűnt Hági helyén most egy, a buddhista központtól független étterem működik.

(A legfelső két kép 2016. szeptember 26-án, az azt követőek pedig a mostani felújítás előtt, 2015 nyarán készültek.)

Remélhetőleg most végre teljes egészében rendbe teszik az évek óta elhanyagoltan álló épületegyüttest, és az méltó része lesz a sétáló utcává alakított Huszár utcának, illetve az elmúlt években felújított Rózsák terének. Meg úgy egyáltalán: a kerületnek.

Szilágyi Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4911816111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása