A mi Erzsébetvárosunk

587. Kosz és mocsok (1)

2016. október 11. - amier

És akkor most az érvénytelen kamu-népszavazás meg a Népszabi megszüntetése után térjünk vissza egy röpke pillanatra a kerülethez, pontosabban a Klauzál utcához. Majd’ három hete íródott meg egy poszt az utcában tett hangulatos, reggeli sétáról, és illusztrációként több kép is felkerült a fészbukra. A fotóalbumot megosztotta valaki a Klauzálián, és ott született hozzá néhány lakossági komment, ezek egy részét feltenném most ide, hátha van (lesz) valaki nagyon hivatalos (Bajkai úr, esetleg?), aki elgondolkodik az itt (ott) leírtakon. Meg a már többször emlegetett, cseppet sem vidám állapotokon.

kosz_klauzal2016-3.jpg

(A hozzászólásokat csak keresztnévvel rakom ide, különben is inkább az a lényeges, amit írnak a környezetről, lakóhelyükről, a mindennapi tapasztalataikról…)

Ildikó És még kora délután is ilyen volt a helyzet. Annyira kiábrándító iskolába menet azt lesni, hogy mibe ne lépjenek bele a gyerekek... Utálom az önkormányzatot, hogy mennyire sz...ik a koszra.

Erzsébet Elsődlegesen a választóikra, a többi abból fakad.

Klaudia Ez semmi néznéd, meg reggel 5-6 körül! én éjjel dolgozom és itt lakom a Wesselényi utcában, hát szó szerint ocsmány...

Szilárd Én itt laktam kb. tíz éve, azért tegyük, hozzá, akkor durvább volt a helyzet, üres omladozó házakkal, járhatatlan úttal és járdával, durva figurákkal... Ahhoz képest a szétdobált üvegek és néhány vizeletfolt semmi... Éjszaka meg nem nagyon volt tanácsos erre járni, engem kétszer raboltak ki itt a sötét kihalt utcán... Pont a K13 előtt... Most legalább van mindig mozgás... De nem értem a problémát. A belső VII. ker. az elmúlt években a vigalmi negyeddé vált. Ez nem fog megváltozni, sőt. Minden nagyvárosban bekövetkezett a lakosságcsere... De épp ezért is az ingatlanárak szinte megduplázódtak. És el is lehet költözni csendesebb, tisztább helyre... (nem tilos) Itteni átlagos lakás áráért vidéken, környező településeken kacsalábon álló villát lehet kapni...

ldikó Kedves Szilárd, én kb. 12 éve lakom itt, akkor és azóta sem támadott meg szeren- csére senki. (Ugyanez az autónkról már nem mondható el.) Valóban összeszedettebb lett a környék a sok vendéglátóhelynek köszönhetően. De hol van ez ellentmondásban azzal, hogy igenis takarítsák gyakrabban az utcákat, akiknek ez a dolga, ne csak a pénzt vegyék ki a rendszerből mindenféle adó formájában. Talán emlékszik még rá, mennyit etették a lakosokat azzal, hogy majd jön a romkocsmaadó és abból lesz itt olyan rend, hogy ihaj?

Kinga én több mint 20 éve élek itt, de "szerencsére" még 1x sem próbáltak meg kirabolni. (pedig könnyebb célpont vagyok), viszont idén csak augusztusban 3 olyan esetről számoltak be a hírportálok, amikor késelés történt a környéken. Az ingatlanárakhoz annyi, hogy nem csak itt, de Budapesten szinte mindenhol, és az összes nagyvárosban is megemelkedtek az ingatlanárak. ergo ettől most nem fogok hasra esni. a járhatatlan utakat, meg járdákat nem értem. mi köze van az egészhez? Azt gondolod, a kocsmaadóból lettek felújítva? A néhány vizeletfolthoz meg csak annyit, hogy ebből számomra egyértelműen kiderült, hogy vagy kocsmáros vagy, vagy troll.

Szilárd Én csak azt nem értem, hogy ha valaki egy világváros közepén él, miért várja el, hogy minden pillanatban tipp-topp svájci kisvárosi tisztaság legyen. Valamit-valamiért... Nem ok nélkül él itt valaki a VII. kerületben "20 éve"... Változik a világ, alkalmazkodni kell. Ami a pénzt illeti: A vendéglátóhelyek elég sok pénzt fizetnek, adó, helyi adó, közterület használati díj, önkormányzati ingatlanok bérleti díja, sokszor a ház lakóinak fizet (Tv elővitetést, internet előfizetést, stb.) az alkotmányos költségekről ne is beszéljünk, de ez már más tészta. A koszért tehát az önkormányzat hibás, ott növekedett meg a jelentősen a bevétel... Tehát nem a "kocsmák" a hibásak, ők mentették meg ezt a kerületet! Kedves Kinga, hajnali 3-kor raboltak ki, és senki nem volt az utcán, de biztos, hazudok. Nincs kocsmám, nem üzemeltetek vendéglátóhelyet, sőt "kocsmáros" sem vagyok. De nem ragozom, ezt a témát lezárom, nem beszélgetek olyan emberrel, aki úgy gondolja, hogy ha valakinek más a véleménye valamiről, akkor nem érvekkel, hanem személyeskedéssel vág vissza... Maradok tisztelettel: Húgykedvelő Kocsmáros Troll'

Ildikó A törött üvegek, hányások és húgyfoltok tarkította utcaképnek szerintem nem a tip-top svájci kisváros tisztaság az egyetlen lehetséges alternatívája, hanem egy emberhez méltó környezet, ahol lehet, hogy nincsenek felújítva az épületek, de tisztaság van! Ezt tényleg ennyire nehéz elfogadni, hogy az itt élőknek is joga van ehhez? És pont itt ne mondja már senki, hogy nincs rá pénz.

Kinga Én nem várok el tipp-topp svájci kisvárosi tisztaságot, de azért azt elvárhatom, hogy ne a rioi nyomornegyedekre jellemző mocsok legyen. Adókat meg az itt élőknek is kell fizetni, nem csak a vendéglátósoknak, sőt bérleti díjat is, ha valaki önkormányzati tulajdonban él. A közterület foglalásról meg az a véleményem, hogy olyan piti pénzért lehet bérelni ezeket a területeket, ami akár kb. 3-4 nap alatt megtérülhet a vendéglátósnak. Viszont én, mint lakó, ebből csak azt érzékelem, hogy sokszor kacsázva se tudok bejutni a házunkba, mert az utca 4/5-ét elfoglalják, de ha nem elég a 4/5-öd utca, akkor beülnek a kapuba. Tisztelettel: Egy Húgykedvelő Kocsmáros Trollal személyeskedő

Judit Húsz éve lakom itt, soha senki nem támadott meg, nem lett bántódása az autómnak, etc., ellenben évek óta részeg alakok szétordítozzák az éjszakámat. Beletörődtem, ablakot cseréltettem, átépítettem a lakásomat, de vazze, legalább takarítson, akinek ebből haszna származik!

Itt a vége. A fentebb leírtak nem épp felhőtlen boldogságot, elégedettséget sugároznak. Én most nem fűznék a kommentekhez semmit – azok magukért beszélnek. De az iránt nagy szerényen érdeklődnék: a kocsmák és egyéb szórakozó helyek által befizetett (tényleg, mennyi ez a „befizetett”?) pénzekből mennyi kerül a helyi közösbe, ebből mennyit forgat vissza az önkormányzat az itt lakók (végső soron a választópolgárok) életének elviselhe- tőbbé tételére (pl. takarításra, közbiztonságra), és mennyi kerül a közösbe, a fővároshoz?

Az meg már tényleg csak hab a kerület egyre sz@rosabb tortáján, hogy az itt lakók szerint, ha a fenti – egyáltalán nem csekély – problémák bármelyikével megkeresik az önkormány- zat valamely vezetőjét, nincs válasz. Csak a nagy kuss van. Biztos, hogy ez így rendben van?

P.s.: Valamelyik nap olvastam Bajkai alpolgármester úr „biztonság, felelősségvállalás, közösségteremtés” szövegét az Erzsébetvárosi Polgár c. kerületi Fidesz lapban. Meg a többi lózungot. Azt hiszem, hogy Bajkai úrnak nem ártana egy csöppet többet járni a kerület utcáin, és közben váltani pár keresetlen szót az itt lakókkal. Mielőtt teljesen elalélna önön és társai nagyszerűségétől.

Payns

***

Tuttta? Körülbelül hat-hét éve kezdődött ez a móka, és nagyon úgy néz ki, hogy még messze nincs vége. Belső-Erzsébetváros olyan etető-, itató-, mulatónegyeddé vált, amilyen- re senki nem számított, főleg nem az itt lakók. Legalább 250 vendéglátóhely zsúfolódott össze egy pici területen, lassanként majdnem minden szabad négyzetméteren nyílt egy kocsma, étterem vagy kávézó, ahol mindenki megtalálja a számítását. Kivéve az itt lakókat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2011796261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása