A mi Erzsébetvárosunk

569. Mitől fél sok ember?

2016. augusztus 18. - amier

Az Ipsos közvélemény kutató 22 országra kiterjedő felmérést készített a menekült kérdésről június 24. és július 8. között.   A napi.hu magyar nyelvű összegzése alapján nézzük, hogy az egyes kérdésekben milyen kép alakult ki nálunk, összevetve más, elsősorban európai országokkal. Magyarországot nézve érdekes képet látunk. 2015-ben több százezer menekült ment át az országon, nem is akartak itt maradni. Az idei felmérés idején mindössze pár száz menekült várt táborokban a sorsa eldöntésére.

A kutatásban megkérdezettek 45 % szerint a bevándorlás negatív hatással van országára, 20 % szerint pedig pozitív volt a hatás. Jelentősen nagyobb, 60 % feletti negatív hatást mondtak Magyarországon, Törökországban, Franciaországban, Belgiumban. Magyarországon az átlagot meghaladóan gondolják, hogy túl sok a bevándorló és ennek erős negatív hatása van. Ha konkrét negatív hatást akarunk megfogalmazni, az a határra helyezett és ezért rendes szolgálati helyükön hiányzó rendőrök miatt van, továbbá ilyen a kormány iszonyú nagy pénzt felemésztő, több mint egy éve tartó hisztériás kampánya.

Nőtt a bevándorlók száma a magyar válaszolók 85 % szerint, ami 6 százalékos csökkenés a tavalyihoz képest, amikor tényleg százezres tömegek mentek át az országon.

51 százalék szerint nem igazi menekültek jönnek, hanem gazdasági bevándorlók. Ez a válasz Oroszországban 70, nálunk 62 %. Olaszországban és Törökországban ugyanez 61, Németországban 52 %. Nálunk sem menekült, sem gazdasági bevándorló nem maradhat, de nem is akarnak maradni. Vajon nekünk, magyaroknak mit jelent, hogy az sem érzi jól magát itt, aki az életét menti?

A terrorista akciók által valóban sújtott országokban (Franciaország, Belgium, Német- ország) kevesebben gondolják, hogy a menekültek között vannak álcázott terroristák, mint nálunk, ahol nincs menekült és – szerencsére – ilyen akció sem fordult elő.

A válaszok több mint fele szerint túl sok a bevándorló és 46 % szerint ez neki nem tetsző változással járt. Magyarországon erre a két kérdésre 55, illetve 56 százalék volt a válasz. Az nem derült ki, hogy mit jelent a „nem tetsző változás”.

A többség úgy véli, hogy a bevándorlás túl nagy nyomás alá helyezte a közszolgáltatást, megoszlottak a vélemények a gazdasági hasznot illetően. A nagy nyomás miatt a legtöbben Törökországban panaszkodtak, 72 %. Ez nálunk 57 százalék volt. Arról nem kérdezték a válaszolókat, hogy korábban milyen volt a közszolgáltatás, például az egészségügy, az oktatás, a közigazgatás. Pedig ezek valóban romlottak, de nem a menekültek, hanem a magyar kormány miatt. A menekültekkel kapcsolatos ügyintézést pedig a kormány takarékra állította.

Miközben mindenki nyugatra, elsősorban Németországba tartott, nálunk sokan panaszkodtak arra, hogy a menekültek miatt nehezebb elhelyezkedni. Közben arról szólnak a hírek – ez a tapasztalat is –, hogy Magyarországon tömegével keresnek ápolónőt, mindenféle szerelőt, pincért, gépkocsivezetőt. Nem csak a gyakorlott emberek mennek tőlünk nyugatra, hanem az iskolákban frissen végzettek is.

A bevándorlással szemben Törökországban, Olaszországban, Oroszországban és Magyarországon a legnagyobb az ellenállás. Hozzánk képest Franciaországban, Belgiumban és Németországban sokkal komolyabb gondot okoz a menekültek elhelyezése, beilleszkedésük segítése és az előforduló terrorcselekmények, de azokat nem a bevándorlókkal hozzák összefüggésbe.

Míg az átlag szerint 38 % akarja a határok lezárását a menekültek előtt, ez nálunk 55 %, Törökországban 64 %. Arra nem gondoltak a határ lezárást kívánók, hogy az nekünk is lezárás, legfeljebb a sorbaállást követő ellenőrzés után tovább mehetünk.

Sajnos arról sem volt kérdés, hogy a válaszolók láttak- e a saját szemükkel menekültet.

Gergely József

***

A felmérésben 65 év alattiakat kérdeztek online kérdőívvel. A résztvevő európai országok: Svédország, Németország, Belgium, Olaszország, Franciaország, Magyarország, Nagy-Britannia, Lengyelország, Spanyolország. Részben európaiak: Törökország és Oroszország. Ázsiai államok: India, Szaúd-Arábia, Dél-Korea, Japán. Amerikai országok: Brazília, Kanada, Mexikó, USA, Argentína. Szerepelt még Dél-Afrika és Ausztrália.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7310426234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása