A mi Erzsébetvárosunk

Klauzál utca 35.

2016. június 01. - amier

Az 1899-ben épült háromemeletes bérház tervezőjéről és építőjéről semmilyen adatot nem őriz a Fővárosi Levéltár. Annyit lehet tudni, hogy az építtető Krause Lang Teréz volt. A historikus stílusú, luxus igényű bérház mára romos, megkopott. De nem csak a ház homlokzata sejtet valamit egykori szépségéből, hanem a kapubejárata és a lépcsőháza is.

klauzal35-1.jpg

klauzal35-2.jpg

klauzal35-3.jpg

A kapubejárat és a főlépcső között egykor kétszárnyú lengőajtó volt – erre ma már csak következtetni lehet a kapu felső részén megmaradt színes ólomüveg ablak töredékekből –, két oszloppal indul az igényes kiképzésű lépcsőház. A márvány főlépcső kovácsoltvas korlátja is díszes kivitelű, az emeleti szinteken árkádos megoldású pihenőt alakítottak ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr478767128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tetszikvagynem 2020.01.19. 00:05:29

Sas József lakott itt gyerekkorában,
www.youtube.com/watch?v=Eypj4fKopao
a videóban 23.15-kor megmutatja a lépcsőház oszlopán a kéznyomát.
süti beállítások módosítása