A mi Erzsébetvárosunk

Rózsák tere 9/10. – görög-katolikus templom

2016. március 04. - amier

A templom 1881-ben Czigler Győző tervei szerint neoromán stílusban épült, Klein H. János kivitelezésében, egyidőben a szomszédos plébániával. Az egyhajós templom eredetileg a kerület ideiglenes plébániatemploma volt, a nagy templom felépülése után adtak át a görög-katolikus egyházközségnek. A szabadonálló templomot 1928/29-ben emeletes, L-alaprajzú oldalszárnyakkal kapcsolták a mellette álló épületekhez.

rozsak9_10-1.jpg

rozsak9_10-2.jpg

A templomot nyeregtető fedi, mely fölé kisméretű homlokzati torony emelkedik. Ideig- lenes jellegéből adódik szerényebb kialakítása, de arányos tömegei és részletmegoldásai jól mutatják tervezője, Czigler Győző tehetségét a historizáló építészet terén. A templom belsejét 1909-ben alakították ki a görög katolikus szertartási rendnek megfelelően, a korszak élenjáró művészeinek munkáival. Márvány főoltára 1933-ban, a mellékoltárai pedig 1957-ben készültek el. Az ikonosztáz képeit Roskovics Ignác (1854-1915) festette.

rozsak9_10-3.jpg

rozsak9_10-4.jpg

A belső berendezési tárgyak, az üvegablakok, a falképek, az oltárképek és a márvány iko- nosztáz különleges egyházművészeti műtárgy-együttest alkotnak a XX. század első feléből.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr968443116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása