A mi Erzsébetvárosunk

Peterdy utca 4.

2016. február 22. - amier

Az 1905/06-ban Spitz János Ferenc megrendelésére épült háromemeletes szecessziós lakóház. Az épületet valószínűleg Mellinger Artúr tervezte, de a Levéltárban őrzött tervek teljesen eltérő képet mutatnak a mai állapottól. Lehetséges, hogy új tervek alapján, egy másik építésszel készült a végleges állapot. Ami biztos, hogy a homlokzat tetején, az oromzatban kilenc majom vigyáz a ház lakóira – ami azért eléggé szokatlan.

peterdy4-1.jpg

(Az átadás évében jelent meg egyébként ezen a címen Roth Nándor és Szántó vas és rézbútorgyára is, amit az Új Időkben közzétett hirdetéseikben a tulajdonosok nemes egyszerűséggel csak "Magyar Réz- és Vasbútor-gyár" néven emlegetnek, alapítási évként pedig 1895-öt adnak meg.)

(A pontosításért és a kiegészítésekért köszönet Vincze Miklósnak.)

peterdy4-2.jpg

peterdy4-3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr518410070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vincze Miklós [grofjardanhazy] · http://24.hu/author/vinczem/ 2019.07.21. 13:28:08

Spitz J. Imre helyett Spitz János Ferenc volt az építtető.

Testvére (?), Izidor Imre 1904-ben vette meg az előd ház felét, úgyhogy a fenti posztotokban emlegetett "Spitz J. Imre" valahogyan a két név összefolyásából keletkezhetett.

Az építés éve tényleg 1905-1906, egy 1906. április 13-i, Fővárosi Közlönyben megjelent bizottmányi és tanácsi előterjesztésben ugyanis azt írják: az építése "befejezéséhez közelg."

Mellinger részvételét sajnos semmi sem erősíti meg, a tervtár egészen más rajzokat őriz, szóval ez a feltételezés egy ideig még biztosan a levegőben lóg majd. :(

(Az átadás évében jelent meg egyébként ezen a címen Roth Nándor és Szántó vas és rézbutorgyára is, amit az Uj Időkben közzétett hirdetéseikben a tulajdonosok nemes egyszerűséggel csak "Magyar Réz- és Vasbutor-gyár" néven emlegetnek, alapítási évként pedig 1895-öt adnak meg.)
süti beállítások módosítása