A mi Erzsébetvárosunk

Murányi utca 36.

2016. február 20. - amier

1898-ban épült 4 emeletes premodern lakóház a Marek József utca (Marek J. u. 26.) sarkán. Az építtető Deutsch József volt, tervezőjéről és építőjéről azonban nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár. Annyi tudható csak, hogy a Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1898-ban kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta a házat.

muranyi36-1.jpg

A földszinten végig üzletportál található, mindegyik íves záródású. Az emeleti ablakok egyenes záródásúak, keretezésük összetett: a második emeleti ablakok felett íves szemöldök is látható. Az első és második emeletet osztópárkány választja el, felette balusztrádos ablakkötények, alatta angyalfej-díszítés látható. Összességében a ház szép részletekben gazdag, homlokzatát a közelmúltban újították fel.

muranyi36-2.jpg

muranyi36-3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr698405664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása