A mi Erzsébetvárosunk

456. Romház - Dembi 26.

2015. szeptember 24. - amier

Pár poszttal korábban szóba került itt a Dembinszky utca, illetve a 26. szám alatti (rom)ház egykori kertje. Ahol manapság szépen (?) virágzik a parlagfű. Ejtsünk most pár szót a (még) itt álló – mára már inkább csak rom – házról is: eredetileg valamikor az 1900-as évek legelején épült, 1905-ben Leipniker Mór nagykereskedő tulajdonában volt.

dembi26-1.jpg

dembi26-2.jpg

Az idők folyamán a földszintes házat többször átalakították, kibővítették. A rendszerváltás előtt itt működött – az idősebbek még emlékezhetnek rá – az Erzsébetvárosi Művelődési Ház. Ezt követően a 730 négyzetméteres telken található kis épület látta el hosszú ideig a kerület szociális irodájának feladatait, azaz itt működött az önkormányzat Szociális- és Ügyfélszolgálati Irodája.

dembi26-3.jpg

dembi26-4.jpg

Tíz évvel ezelőtti eladása óta az egykori irodaépület az enyészeté és egy új tulajdonosé* lett. A környék emeletes házai közé beékelt hangulatos kertje is eltűnt, 2008-ban ledózerolták, kivágva a majd százéves fákat, felszámolva az itt lévő parkot. Azóta palánkkal elkerítve, üresen, kitört ablakokkal, szétrohadva áll a ház, a telekkel kapcsolatos tervekről pedig nem tudni semmit. Biztos, hogy így kell mindennek történnie minálunk?

(A képeket nagyobb méretben – meg még pluszba párat – feltettük fb-oldalunkra is, ott elérhetők teljes „szépségükben”. - a Szerk.)

* A Dembinszky utca 26. szám alatti telek jelenlegi tulajdonosai ír és angol magánszemé- lyek és egy Virgin-szigeteki cég.

BBP

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr437818728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása