A mi Erzsébetvárosunk

438. Sajtószabadság?

2015. augusztus 11. - amier

07.jpgMinden nap olvashatjuk újságban, online felületen, mondják tévében, rádióban, hogy „megkérdeztük az illetékeseket, de választ még nem kaptunk. Ahogy a válasz megérkezik, közzétesszük.” Az ígért válasz a legritkábban érkezik meg. Sok esetben bírói döntéssel kényszerítik ki a választ. Ilyen esetek vannak például a Népszabadság, a Népszava, az RTL Klub híradó, a Klubrádió, az Átlátszó oldalain.

A Klubrádióban a napokban mondták, hogy interjút kértek egy intézmény vezetőtől. Ő kérte írásban a kérdéseket. Megkapta. A válasz mégsem érkezett meg. Felhívták, hogy mi van. „Leírta a válaszokat, de a központ még nem hagyta jóvá a kérdéseket és az ő (!) válaszait.” Türelmet kért. Az Origó kérdezte Lázárt bizonyos utazásairól. Ezért „közös megegyezéssel” eltávolították a főszerkesztőt. Az ügy másik médiumnál folytatódott, és a bíróságon. A bíróság kötelezte Lázárt a válaszra, aki nem adta meg, sőt a jogerős ítélet ellen jogorvoslatért a Kúriához fordult.

orban_radio1.jpg

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Orbánt kérdezni sem lehet. A Kossuth rádióban előre egyeztetett témákra feltett előre egyeztetett kérdésekre válaszol, egyébként egy egész sereg ember foglalkozik a média elhárításával. Ez a gyakorlat sok más vezető esetében is. Sokszor azt mondják, hogy a kérdést adja fel írásban, közérdekű adatkérésként. Ennek az az „előnye”, hogy 15 + 15 nap alatt kell válaszolni. A média meg rögtön szerette volna.

Az egész szolgahad eltanulta ezt a stílust, legfeljebb nem mindig tudják következetesen érvényesíteni. Moszkvában már ért halálos baleset újságírókat, itt mi még nem tartunk.

Gergely József

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr27698676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SacraCorona2010 2015.08.12. 15:09:50

Az orosz módszert (a tényfeltáró újságírókat érő ,,baleseteket") szerencsére még nem alkalmazzák, beérik a pitiáner internetes rágalmazással, amit velem szemben követtek el, mert le mertem írni az igazat arról, hogy az ,,elszámoltatás" nem volt más, mint ártatlan emberek politikai célú lejáratása (legalábbis az akart lenni). Mivel érvekkel, jogi eszközökkel nem tudják elérni a céljukat, ilyen alacsony szintre képesek süllyedni, a pszichopata, interneten zaklató tizenháromévesek szintjére. Íme az egyik bűncselekményük bizonyítéka, egy kamu facebook-oldal, ahol az arcképemmel is visszaéltek: www.facebook.com/pages/K%C3%A1d%C3%A1r-%C3%89va-DK-Nemzeti-Liber%C3%A1lis/303154269808444
süti beállítások módosítása