A mi Erzsébetvárosunk

422. Saját lábon állva

2015. június 27. - amier

08.jpgÉletvezetési tanács: "hogyan álljunk a saját lábunkon”?

A fenti idézetet nemrég hallhattuk, amikor a Kedves Vezető lánya felháborodott azokon a megjegyzéseken, hogy a papa pénzén élnek. Igaza volt, nem a papa adja a pénzt. Hanem az egyébként gyűlölt Európai Unió.

Hogyan történik ez a támogatás? A Direkt36.hu honlapon olvasható egy oknyomozó beszámoló. A rövid történet: az unió támogatja az energiatakarékos megoldásokat. (Magyarországon a rezsicsökkentés a bevett gyakorlat, de ebben az esetben nem az unortodox módon értelmezték a megtakarítást). A papának nem kellett semmit tennie, hiszen megmondta, hogy zavarják el, aki rá hivatkozik. Igaz, ezt most mondta, a történet meg 2013-ban indult. Tehát a pályázat kiírói olyan feltételeket szabtak a közterületi lámpacsere kivitelezőire, aminek – nyilván véletlenül – csak a kedves papa vejének a cége felelt meg. Hát akkor hozzáfordult a sok önkormányzat. A cég meg erejét megfeszítve igyekezett eleget tenni a nagy piaci keresletnek.

tiborcz_rasi1.jpg

A munka beindult. Sok helyen már túl is vannak rajta, de vannak még futó projektek. Ami szemet szúrt az újságírónak az a pályázati dokumentációk összehasonlításából következett. Az azonos lámpatesteket az egyik városban mondjuk 139.000 forintért számolták, egy másikban 217.000 forintba került. Azután „segítette” az eredményes pályázást, hogy a pályázathoz kötelezően mellékelendő tanulmány szerint csak egy megoldás hozza a várt energia megtakarítást, ez a típusú LED lámpa.

Érdekes, hogy a pályázatokról egy napon döntöttek az illetékesek, de senkinek sem szúrt szemet, hogy óriási árkülönbségek vannak az egyes pályázatok között. Az sem zavart senkit, hogy az egyik pályázatban 558,7 millióra becsülték a cserét, és a versenyző cég 557,4 milliós ajánlattal nyert. Aki már építkezett, vagy akár csak festetett, tudja, hogy a gyakorlatban nem ilyen pici a különbség. A pályázati anyagokat két cég készítette, de az auditálást (ellenőrzés) egyetlen szakértő végezte.

Szóval az uniós támogatású megrendelésekből a kivitelezőnek elég rendes haszna volt. A sok sajtótámadás miatt a kedves papa veje kiszállt a cégből, de előtte kivette a jól megszolgált nyereséget. Extra nyereséget.

Így lehet saját lábon állni az életben. Már akinek.

Gergely József

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr527577372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása