A mi Erzsébetvárosunk

Dohány utca 16/18.

2015. június 14. - amier

Forgó Miklós megrendelésére 1904-ben Hültl Dezső tervei alapján épült ötemeletes, neobarokk bérpalota. Homlokzata barokk épületplasztikai elemekkel díszített. Zárterkélyekkel közrefogott középtengelyében félköríves rusztikázott kapuzat nyílik, felette konzolos alátámasztású báboskorlátos erkéllyel.

dohany1618-1.jpg

dohany1618-3.jpg

A ház előcsarnoka terrazzo burkolatos, stukkó-díszes, a lépcsőt kőbábos korlát kíséri, az emeleteken kovácsoltvas korlátok, a lakások faragott faajtóiban csiszolt üvegek és kovácsoltvas védő-díszrácsok vannak. Udvarán acélszerkezetes homlokzati loggiafalak vannak. Az udvari homlokzatok a főhomlokzatnál nyugodtabbak, síkszerűbbek, de részben követik annak tagolását.

dohany1618-2.jpg

A Magyar Pályázatok c. kiadványban (1906) a ház homlokzatáról a következőket olvashatjuk: „Homlokzata a tulajdonos kívánságára, erősen monumentális jellegben van tervezve, bérháznál eddigelé alig előforduló arányokkal.”

***

Ennek a háznak a helyén állt az ú.n. Schiller-ház. Tulajdonosa Schiller Károly és neje volt, 1847/48-ban ennek a háznak emeleti lakásában lakott Petőfi Sándor és felesége.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr997541878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása