A mi Erzsébetvárosunk

Barcsay utca 5. – Madách gimnázium

2015. április 05. - amier

Az erzsébetvárosi Magyar Királyi Állami Főgimnázium - a mai Madách Imre Gimnázium - Barcsay utcai épületét 1892 szeptemberében adták át. Az 1881-től a Klauzál utcában működő iskola új helyszínének keresése már 1886-ban megkezdődött, de az építkezés megkezdése körüli huzavona kereken négy évig tartott. Bobula János építőmester a teljes Barcsay utcai frontot kívánta beépíteni. A költségek azonban meghaladták volna a lehetőségeket, így aztán egy klasszicista saroképületet tervezett. Az iskola homlokzatának legszebb, leglátványosabb dísze az a négy allegorikus kép, amely a középrizalitot keretezi.

barcsay5-1.jpg

barcsay5k1.jpg

barcsay5k2.jpg

A Barcsay utca két múzsáját és két szibilláját (jósnőjét) Stettka Gyula festőművész alakjai után a velencei Candiani cég készítette a századfordulót megelőző években. Az elegáns itáliai mozaikképek szerencsére ma is eredeti állapotukban láthatóak, hiszen nemrégiben igényesen felújították őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr77342632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása