A mi Erzsébetvárosunk

Dob utca 16. - Gozsdu-udvar

2015. április 03. - amier

1902-ben Czigler Győző tervei alapján épült Gozsdu-bazár, amely a Király és a Dob utcát köti össze, azaz átjáróház a két utca között. Az Autóker Holding Rt. mint beruházó 2005 áprilisában kezdte a Gozsdu Udvar ezen részének is a műemléki felújítását. (Részleten lásd. a Király utca 13. számnál.)

dob16-1.jpg

2014 nyarán a Dob utca felé eső F-udvarban elkészült az a tűzfalkép, melyről egy pakisztáni kislány színes kendőbe bugyolálva néz vissza ránk. A falfestmény a Menekültek Világnapja alkalmából készült, és a Neopaint Works csapata munkája.

dob16-2.jpg

dob16-3.jpg

A keskeny szalagtelken eredetileg egy 1839-ben gróf Buday Zsigmond alispán Zofahl Ló- ránttal építtetett kétemeletes háza állt. Gruber Samu nagykereskedő 1869-ben, ahogy megvette a házat, rögtön háromemeletessé bővíttette ki azt Benkó Károly terve szerint. Végül lebontották, hogy helyet adjon az átjáróház Dob utcai végpontjának.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr197337008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása