A mi Erzsébetvárosunk

Csányi utca 3.

2015. április 01. - amier

Egy korábban itt állt ház főfalait felhasználva Beliczay Béla mézeskalács és viaszöntő mester megrendelésére 1886-ban épült fel ezt a mai napig látható kétemeletes, koraeklektikus bérház. Udvarán egykoron mézeskalács-készítő műhely állt. Az épület tervezőjéről nem maradt fent adat.

csanyi3-5.jpg

csanyi3-6.jpg

A ház építtetője, Beliczay Imre mézeskalácsos és viaszöntő mester, aki a Király utcából ide helyezte át műhelyét. Az ország legnagyobb mézeskalács és viaszöntő cégét mondhatta ekkor már magáénak. Hazafias magatartása és ipari teljesítménye Kossuth elismerését is kivívta. A szabadságharc leverése után menekülnie kellett, majd amnesztiát kapott. Pestre visszatérve széles körű közéleti tevékenységet is vállalt.

csanyi3-7.jpg

csanyi3-8.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr677328462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása