A mi Erzsébetvárosunk

237. Almássy tér - használva

2014. július 18. - amier

Azt hiszem, mégis csak szeretem én a választási éveket. Ilyenkor valami furcsa véletlen folytán az addig évekig rohadó, elhanyagolt terek és utcák megújulnak, átadódnak, még tűzfalak is megszépülnek. A Madách tér felújításáról (átépítéséről) ill. a mostani átadásá- ról az előző posztban volt szó. Előtte – még májusban – adták át az Almássy teret, lássuk mi történt ott, azóta. Fényképezőgép ismét nyakba, séta, fotó.

almassy_ter20140712-4.jpg

Mostani első benyomás, friss szemmel: a Madách térhez képest ez egy botanikus kert, máris szégyellem magam a korábbi fanyalgásaimért.

almassy_ter20140712-8.jpg

almassy_ter20140712-5.jpg

Egykoron lakosságilag lehetett szavazni arról, hogy milyen legyen a felújított tér (csakúgy, mint a Madách térnél), lehetett válogatnia az A, B, C vagy D terv közül (csakúgy, mint a Madách térnél), de itt is egy sokadik verzió épült meg végül (csakúgy, mint a Madách térnél), amit nevezhetünk ugyan az összes terv összességének, csak akkor nem kéne nagy dérrel-dúrral beharangozott lakossági szavazgatást tartani. Szerintem.

almassy_ter20140712-6.jpg

almassy_ter20140712-2.jpg

almassy_ter20140712-3.jpg

Ennek ellenére nem rossz a végeredmény – főleg Madách térhez viszonyítva. A térkövek ugyan itt is rondák, de a jóval több zöld és a színes tetejű, puha felületű ülőkék egész jók – mégha egy-kettőt már ki is kezdett valaki(k). A sakkasztalokat és a jópofa játszóteret is használják a népek. És bár a fű itt-ott már kikopott, a fekete kockában álldogáló kis fák meg erősen kornyadoznak, de van – és nyitva is van! – nyilvános WC meg kutyafuttató.

almassy_ter20140712-7.jpg

almassy_ter20140712-1.jpg

A szökőkút meg állítólag – májusban, átadás előtt még én is láttam – működik egész nap, de amíg ott voltam ezt nagyon nem tette. És ami még fontos: a bekerített és zárható tér őrzését – az önkori hivatalosai szerint – a közterület-felügyelet látja el folyamatosan, ott- létemkor ugyan ilyet szintén nem láttam, de ettől még nagy elánnal őrizhetik.

***

Az Almássy tér „újratervezésére” anno a Platinium Group Kft.-t kérte fel az önkormányzat. Az átépítésre eredetileg bruttó 180 millió forintot terveztek be, ez végül 190,2 millió forint lett. A munkálatok elméletileg tavaly nyáron kezdődtek, és az eredeti tervek szerint leg- később novemberre kellett volna átadni a teret – ez csúszott át májusra. Most júniusban még döntés született néhány pótlólagos munkáról is, úgymint homokozó (!) és pingpong- asztalok létesítése. Ezeket ugyanis valahogy kifelejtették az eredeti tervekből…

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr976522033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása