A mi Erzsébetvárosunk

72. Csoda történt!

2014. január 30. - amier

02.jpgBizony mondom, csoda! Megjött, itt van, végre kerületünkbe is elérkezett a kánnaán! Erzsébetváros önkormányzata ugyanis – ha jól olvasom – elengedi a tartozását vagy komoly "fizetési könnyítést" ad mindazoknak, akik bérletidíj-hátralékot halmoztak fel! Na jó, ez most azért még nem teljesen így igaz, de majdnem. Különben is, mindent el kell valahol kezdeni, ne tessenek itten elégedetlenkedni!

A Vattamány Zsolt vezette önkormányzat véletlenül az Orbán-család fogorvosának egyik cégével kezdte el az elengedést és könnyítést, de mint már az előbb is mondtam, valahol el kell kezdeni. Ők meg itt kezdték.

De elég a fecsegésből, nem csigáznám tovább a Nyájas Olvasó érdeklődését, következzék a Népszavából egy-az-egyben Lengyel Tibor témába vágó írása. Aztán el lehet dönteni, hogy tényleg itt van-e a Kánaán. És hogy mindenkinek itt van-e?...

***

Orbán fogorvosa elintézte
Népszava - 2014. jan. 30., Lengyel Tibor

Az Orbán-család fogorvosának cége kedvéért különösebb mérlegelés és a jogi lehetőségek kihasználása nélkül mondott le 38,5 millió forint bérletidíj-hátralék behajtásáról a Vattamány Zsolt fideszes polgármester vezette VII. kerületi önkormányzat. Ráadásul ugyancsak Bátorfi Béla fogorvos vállalkozásának kérésére kötöttek 15+5 éves, a "normál" tarifánál kedvezőbb díjú bérleti szerződést a Király utca 15. számú ingatlan földszinti üzlethelyiségét korábban bérlő, "problémás" céggel.

kiraly15-1.jpg

A Király MP Kft. tulajdonosa sokáig Hoffmann László ügyvéd volt, aki 2006 nyarán az erzsébetvárosi ingatlanügyekben a jelenleg is folyamatban lévő büntetőperhez vezető feljelentést tette (melyben Hunvald György volt polgármester is vádlott). Ez néhány hónappal azután történt, hogy a Hunvald vezette önkormányzat 2005 novemberében felmondta vele a bérleti szerződést. A Király MP - amely bíróságon támadta meg a szerződés-módosítást, és a bérlet felmondását - az ingatlanban maradt, és bár 7 hónapon át még fizetett, 2006 májusát követően már nem - azóta halmozott fel 58,5 milliós bérletidíj-tartozást.

A tartozást a 2010-ben hivatalba lépett új, fideszes vezetés nem igyekezett behajtani, sőt: Vattamány Zsolt polgármester megbízási szerződést kötött a hátralékot felhalmozó cég mögött álló ügyvéd feleségével, Hoffmanné dr. Markó Judittal a 2004–2010 közötti kerületi ingatlanértékesítések utólagos jogi vizsgálatára. Kivéve - egyeztek meg a felek a szerződés egyik pontja szerint - azokat a pereket, melyeket éppen Hoffmannék indítottak az önkormányzattal szemben, hiszen az ilyen átfedés jogilag aggályos lehetett volna. Ügyelve a látszatra, 2010 végén Hoffmann és felesége papíron kiszálltak a Király MP-ből, helyükre pedig két fiuk lépett a cégiratok szerint. Egy év múlva a család - anélkül, hogy az adósságból bármennyit is visszafizetett volna - végleg túladott a cégen, amely a következő másfél évben, 2013. június 1-ig egy magánszemély tulajdonában volt.

Az Orbán-család fogorvosának cége még 2012 decemberében jelentkezett az önkormányzatnál a helyzet rendezésének szándékával. Ennek eredményeként a Dr. Bátorfi Consulting Kft. 20 millió forintot ügyvédi letétbe helyezett, egyúttal egyezséget ajánlott az önkormányzatnak. A javaslat lényege az volt, hogy a kerület megkapja a 20 milliót, ha elengedi a maradék tartozást, és 15+5 évre meghosszabbítja a Király utcai ingatlan bérleti szerződését. A cég jelezte, hogy a ingatlanban a szomszédos épületben, a Király utca 17. szám alatt működő étteremhez hasonló vendéglátóhely üzemeltetését tervezi.

kiraly15-2.jpg

Az ajánlatnak mindenben eleget tevő testületi döntést június 17-én fogadta el a képviselő-testület, amely egyúttal olyan bérleti szerződést kötött, amely 2013-ra az összesen 335 négyzetméter havi nettó 971 ezer forintos "normál" bérleti díjához képest jelentős, havi 195 ezer forintos kedvezményt tartalmazott. A Bátorfi-cég közbenjárása elaltathatta a kerület éberségét, mert a testületi döntés idején a Király MP Kft.-nek két hete már új tulajdonosa volt. Ettől, a szomszédos Noir et Loir Éttermet működtető Kft.-től pedig meg is próbálhatta volna behajtani a számára kedvezőtlen egyezség aláírása előtt a teljes, 58,5 milliós díjhátralékot az önkormányzat. Mégis, az összeg kétharmadának elengedését azzal indokolta a polgármester, hogy a követelés behajthatatlan a Király MP-től.

Másnak nincs kegyelem

Az erzsébetvárosi önkormányzat szerint a nem fizető bérlőkkel szemben korábban "a követelések behajtása érdekében indított eljárások rendkívül pénz és időigényesek voltak", ezért amikor ezt mellőzve a Király MP Kft.-vel a fenti egyezséget megkötötték, akkor a kerület "a legprudensebb döntést hozta meg, amely a nemzeti vagyonnal való gondos gazdálkodás kötelezettségének megfelelt."

Ugyanakkor nem mindig ilyen engedékeny az önkormányzat a nem fizető bérlőkkel szemben: csak a napokban egy bizottsági ülésen hat bérlő esetében döntöttek a 8 napon belüli felmondás mellett, ráadásul a Király MP Kft. 58,5 milliójával szemben ezekben az esetekben már 72-983 ezer forint tartozás is elég volt az erélyes fellépéshez. Persze ez sem vonatkozik mindenkire. Úgy tudjuk, a korábbi fideszes önkormányzati képviselő Berki Bélának mintegy 4 milliós hátralékot engedett el a kerület. Berkit emellett közpénzből foglalkoztatják is. Megírtuk, havi bruttó 180 ezer forintért lát el "panaszreferensi" feladatokat az erzsébetvárosi önkormányzat vagyonkezelő cégénél a volt képviselő. A botrányos helyesírással szövegezett szerződés szerint Berkitől elvárás a "konfliktusok gyors megoldása, viták rendezése a lakás és helységgazdálkodási csoportnál felmerülő kissebséghez (sic!) tartozó bérlők esetében".

(Az eredeti, teljes cikk itt olvasható.)

Payns

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr665789753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Géza911 2014.01.30. 14:04:26

Remek írás! És tipikus Erzsébetvárosi szocialista hozzáállás. A problémát a két ciklussal ez előtti szocialista vezetés létrehozza, az előző nem kezeli, a jelenlegi megoldását viszont támadja. Zsenik ülnek az MSZP-ben el kell ismerni. Szégyelljék magukat, és ne azokat támadják, akik, például ebben az ügyben, az egyetlen olyan megoldást választották, amely az önök által okozott kár legalább részbeni megtérülésével kecsegtet, és folyamatosan dolgoznak a kerület érdekében. Jó lenne itt olyan cikkeket olvasni, melyben kerületi vezető szocialisták hamut szórva a fejükre kérnének mélyen elnézést azért a vétkes felelőtlenségért, ahogy a kerülettel bántak korábbi kollégáik. Nem állítom, hogy itt is minden volt vagy jelenlegi szocialista képviselőnek a vádlottak padján lenne a helye, mint a VI. kerületben, de hogy tudtak a piszkos ügyekről, nos az majdnem biztos.
Szóval szerénység elvtársak és megújulás, ez másként nem fog menni, még helyi szinten sem.

Üdvözlettel:

Géza

Gjózsef 2014.02.01. 12:22:07

@Géza911: Elolvastam újra a cikket. Szerepel benne Orbán fogorvosa, Vattamány polgármester, van benne néhány cég, meg a jelenlegi önkormányzati vezetés.
Egyik sem szocialista. Akkor miről írt?

nemi 2014.02.01. 14:59:11

Érdekes az Ügyészséget ezek a visszaélések nem zavarják!!!Szerintem azért mert a Kanári-szigetektől függetlenek már csak!Máskor pedig milyen gyorsak,amikor a függetlenségüket hangoztatják!Még talán megérjük,hogy Vattamány urat és társait is rabszíjon vezetve látjuk viszont!!!
süti beállítások módosítása