A mi Erzsébetvárosunk

30. Nyilvánosságnak lenni 2.

2013. november 15. - amier

06.jpgPéntek reggel 8 óra. A Városüzemeltetési Bizottság meghívója szerint ekkor kezdődik a bizottság ülése. Időben érkeztem, de most pont annyival kezdődik később az ülés, mint amennyivel hétfőn késtem. Szóval 8 óra 10 perckor elkezdődött. Az első napirendi pontban a közterület-használattal kapcsolatos kérelmeket tárgyalták. Az érdekesség egy olyan kérelem volt, ami egy termelői piac megnyitásáról szólt a Madách sétányon.

Gergely József képviselő úr szolidan aziránt érdeklődött, hogy mi alapján számolták ki azt az összeget, amelyért ezt engedélyezné az önkormányzat, és miért ilyen hosszú időre adnák az engedélyt. A válaszból kiderült, hogy csak a jövő év február végéig javasolja a hivatal az engedélyt és utána a tavasszal újra tárgyalnák ezt a kérdést. Ezalatt – akárcsak a Rózsák terén –, szombatonként lenne a termelői piac.

klauzal_csarnok1.jpg

Akár azt is gondolhatnánk, hogy ezzel nincs baj. Csakhogy van egy tulajdonos Önkormányzat, akinek van két vásárcsarnoka úgymint a Garay téri és a Klauzál téri csarnok. A vásárcsarnokok önkormányzati bérlői súlyos bérleti díjakat fizetnek a bérleményükért. Ez a díj meg sem közelíti a közterület-használati díjakat. Sokkal több!

klauzal_csarnok2.jpg

Már az is buta döntés volt, hogy a Rózsák terén nem ugyanolyan feltételekkel, mint a piacokon, rányitottak egy másik piacot a Garay térre és most ugyanez tervezik tenni a Klauzál térrel is. Ennek pedig az lesz a következménye, hogy tönkremennek azok a piacos bérlők, akik évtizedek óta kiszolgálják a kerület lakóit, és tönkremennek azok is, akik kisboltokban hasonló körülmények között árulnak zöldséget, tésztát és más termékeket. Ha pedig tönkremennek az önkormányzat „hagyományos” zöldségesei, annak a kerület lakói látják a kárát, mert a termelői piac ma van, holnap nincs.

A javaslat elfogadásra került.

A következő napirendből megtudtam, hogy a kaputelefon-pályázat elszámolási határidejét a következő év február 28-ra módosította a bizottság. Moldován képviselő úr kérdésére azt is megtudtuk, hogy a társasházak hibái miatt kellett módosítani a dátumot. Vajon a társasházak is így gondolják?

Ugyanez a helyzet a növényesítési pályázatokkal. Mindkettőt elfogadta a bizottság.

Még egy említésre méltó napirend volt, egy látszólag semleges téma, a kerület talajvízmérő kútjairól szólt. Itt egy laikus hozzászólás szerint érdemes lenne a talajvizet öntözésre használni. Ugye milyen jónak tűnő ötlet. De nem az!!!

A hozzászóló bizonyára nem tudta, hogy a kutak 99 %-a a kerületi társasházak dohos pincéiben van, ahonnan nem tudom ki és hova kívánná vezetni az öntözésre szánt talajvizet. Ami viszont nagyobb probléma, ha kiszivattyúzzuk az érintett házak alól a talajvizet, akkor egyszerűen összedőlhet az épület, amelyben a kút van.

A 8 óra 10 perckor kezdődött ülés 6 napirendet tárgyalva, 8 óra 27 perckor véget is ért. Kellemes hétvégét kívánok minden kedves olvasónak!

Hunvald György

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr835636014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása