A mi Erzsébetvárosunk

995. Látványpékség

2020. április 15. - amier

Azt mondja a mi derék tiszti főorvosunk, hogy a kórházi osztályok kiürítése "nem egy hirtelen intézkedés", és ez alatt valszeg arra gondol, hogy ő már régebb óta gondolkodik rajta, tehát neki nem hirtelen. Azoknak, akiknek a döntést végre kell hajtaniuk, persze lehet hirtelen, de ez nem probléma. Megfontolni ugyebár a döntést kell, s ő megfontolta. A kórházaknak ezt csak végre kell hajtaniuk, és azon nincs mit gondolkodni: azt csinálni kell, és az egyszerű "orvosszakmai kérdés".

mullercecilia3.jpg

Mármint az, hogy ne a koronavírus fertőzésnél betegebb, súlyosabb állapotú embereket küldjenek haza. A Mi Cecíliánk határozottan leszögezte, hogy "Senki sem kerülhet úgy haza, hogy később bármilyen egészségkárosodásnak nézzen elébe" — mármint a hazaküldés miatt, mert különben elég nagy hülyeség lenne ez a mondat.

Némileg árnyalja a képet, hogy amikor Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatója éppen ezen az alapon nem volt hajlandó hazaküldeni súlyos állapotú betegeit, hogy egy "majdan, esetleg, ha súlyosbodik a helyzet" szavakkal meg- határozott forgatókönyvhöz hetekkel előre kiürítse az előírt számú ágyakat, akkor Kásler miniszter úr — aki emberileg és szakmailag is méltó törzstársa Cecíliának — azon nyomban kirúgta az igazgatót, és az alkalmazottak, valamint a betegek és hozzátartozóik tiltakozására fittyet hányva már ki is nevezte utódát. (Mondjuk, látatlanban megvan a véleményem arról a fickóról, aki ilyen megbízást elfogad, de most nem erről van szó.)

Azokról a helyekről, amelyeken végrehajtják az ágyak 60 %-ának(!) úgymond felszabadítását előíró határozatot, folyamatos ápolásra szoruló betegeket küldenek haza.

Mert hát ahogy anno az Ált. 19, közismertebb nevén, a Magyar Néphadsereg szolgálati szabályzata ezt megfogalmazta: "A parancs megfellebbezhetetlen, végrehajtása kötelező". Itt szögezném le, hogy ugyanez az Ált. 19. utána azt is leszögezte, hogy a népellenes parancsot nem kell végrehajtani.

Jól látható, hogy ez a passzus már nem érvényes.

Fügedi Ubul

P.s.: Cserháti Pétert munkatársai hétfőn búcsúztatták (…) Aztán előkerül egy gitár, és együtt éneklik: „azt hiszed, hogy nyílik még a sárga rózsa, azt hiszed, hogy hallgatunk a hazug szóra, azt hiszed, hogy mindig mindent megbocsátunk…” A dal utolsó taktusaira nagy fekete állami autó parkol a tömeg mögé, valaki szerint megjött a kórházparancsnok. Magyarország, 2020 áprilisa.

***

Elmebetegek. A jelenlegi pillanatban a világon 125.861-en haltak meg koronavírusban (mire ezt leírom, már biztosan emelkedni fog a szám), köztük akadt hathetes csecsemő, akadtak tizenévesek és akadtak magatehetetlen idős emberek. És akkor jön Ferencz Orsolya, az űrkutatásért felelős miniszteri biztos, és az alábbiakat mondja: a koronavírus „az Úristennek ez egy olyan kegyelmi üzenete, amit most muszáj megértenünk. El kell jöjjön végre a hit feltámadásának az ideje.” Próbálom visszafogni magam. Nem az a baj, hogy ócskaságokat delirál, nem is az, hogy ezzel megfelelni kíván, hanem az, hogy ezzel maximálisan megfelel. (via Gábor György)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7615614960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása