A mi Erzsébetvárosunk

Rottenbiller utca 4/B

2017. március 25. - amier

1890-ben id. Ray Rezső terve szerint épült 3 emeletes eklektikus sarokház (Munkás u. 15.). Az építtető Walla József, a kisiparosból nagypolgárrá nőtt terrazzokészítő és cementgyáros volt. Erkélyekkel és ikerablakokkal tagolt vörös dísztégla borítású homlokzat. A sarkon két emeleten áthúzódó díszes zárterkély, tetején az ottani sarokszobából nyíló erkéllyel.

rotten4b-1.jpg

rotten4b-2.jpg

Ray Rezső Lajos (1845-1899) Svájcból 1868-ban települt át Magyarországra, jeles építészként tartják számon, az 1890-es években egy sor jelentős neobarokk palotát, illetve bérházat épített. Művei közül kiemelkedik a Hold utcai német református templom, a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium egykori épülete, a Royal Nagyszálló, valamint a Lukács Fürdőszálló. Korai halála után fia – a szintén neves építész – Ray Rezső Vilmos és vette át a Ray-irodát, folytatva id. Ray Rezső megkezdett építkezéseinek irányítását, mindenekelőtt a Törley család megrendelésére végzett budafoki munkálatokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6112369811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása