A mi Erzsébetvárosunk

Madách tér 6. - színház

2016. november 28. - amier

A Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) Nyugdíjintézete által finanszírozott épület az egykori Orczy-ház hátsó traktusán, az egyik udvari zsinagóga helyén Gerlóczy Gedeon tervei alap- ján épült fel 1940-ben. A homlokzattervet itt is Wälder Gyula készítette. A megbízó az anyagi haszon érdekében az épület alsó három szintjére egy 500 férőhelyes mozit is terveztetett, ám építés közben a leendő bérlő, a Magyar Film Iroda tönkrement, így a mozit színházzá alakították át.

madach_ter6-1.jpg

madach_ter6-2.jpg

A színház "Madách Kamara" néven vonult be a köztudatba – 1983-tól húsz éven át itt játszotta Hofi Géza önálló estjeit – 2004-ben átkeresztelték "Örkény István Színház"-ra. Előtte található a bronzból készült Táncosnő szobor.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4012005202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása