A mi Erzsébetvárosunk

Erzsébet körút 4.

2016. június 05. - amier

1887/88-ban Kehrer Pál magyar királyi udvari cukrász özvegye Tarone Paulina megrende- lésére Czigler Győző tervei alapján épült 3 emeletes historizáló lakóház. A kivitelező/építő Havel Lipót volt. Nyerstégla burkolatú homlokzat, az első emeleti ablakok felett medalion- és frízdíszítés látható. Az emeletek egységes anyaghasználatától eltér a lábazat és a föld- szint egyszerű burkolata.

erzsi4-1.jpg

erzsi4-2.jpg

A telken korábban egy földszintes ház állt, amelyet Schusbeck Pál terve alapján 1867-ben bővíttetett ki Markstein Ignác cipészmester az udvar felé. Az ingatlan 1868-ban már Stöckl Antal fazekasmester tulajdonában volt, aki ebben az évben szintén Schusbeck terve szerint egy cserépégető-kemencét építtet fel.  Az épületet a Nagykörút 1872-1888 közötti építésekor bontották le, hogy a megüresedett telekre a ma is itt álló ház épülhessen fel.

erzsi4-3.jpg

Czigler Győző (1850-1905) építész, műegyetemi tanár. Művészete a Hansen-iskola hagyományain épült. Az eklektikában, a műtörténetben elkönyvelt régi stílusok különféle rendszerű rekonstrukciójában látta az építészet haladásának útját. A modern művészettel szemben a legkonzervatívabb álláspontot foglalta el.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr588780544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása