A mi Erzsébetvárosunk

Rákóczi út 28.

2016. március 06. - amier

A saroktelken legkorábban alló emeletes házat először 1866-ban Hertzka Ernesztina, majd pedig 1871-ben dr. Lederer Sándor gyógyszerész alakíttatta át. Ez utóbbi munkát Ámon József terve szerint végezték el. Az ingatlan egy 1897-es adásvételi szerződés alapján a Magyar Országos Központi Takarékpénztár tulajdonába került 255.000 forintos vételáron.

rakoczi28-5.jpg

Ezt követően – az itt álló ház lebontása után – építtették fel a Rákóczi út és Nagydiófa utca sarkán (Nagydiófa u. 2.) négyemeletes neobarokk bérházukat Korb Flóris és Giergl Kálmán terve szerint 1898/99-ben. A kivitelező Havel Lipót volt.

rakoczi28-6.jpg

A földszinten a bankhelyiségeket, az emeleteken lakásokat tartalmazó épület három utcai homlokzattal rendelkezik, amelyek közül a Rákóczi útra néző a főhomlokzat. Az épület barokkos főhangsúlyai a főhomlokzat és az oldalhomlokzat közötti egytengelyes sarokhomlokzatra és a koronázópárkány fölötti oromzatcsoportra esnek.

rakoczi28-4.jpg

Itt alakítatták ki 1905-ben – a ház alsó két emeletén elhelyezkedő bérlakások helyén – az Erzsébetvárosi Kaszinó társaskör termeit. Első elnöke Beöthy Zsolt (1848-1922) irodalomtörténész, esztéta, akadémikus volt. A bécsi szecesszióba hajló geometrikus stílusú átépítését Reisz Zoltán és Lajta Béla tervei alapján végezték el. Pazar helyiségeiben rendszeresítették a művészesteket és hangversenyeket, ezeken a főváros legelőkelőbb művészei szerepeltek.

rakoczi28-7.jpg

rakoczi28-3.jpg

A két világháború közötti időszakban a földszinten György és Sebestyén Országos Központi Divatáruháza működött. Ebből az üzlethelyiségből lett az államosítás után az Aida Női Konfekció bolt, amelynek belső kialakítását 1961-ben Tömöry Tamás terve alapján végeztek el. Az épület földszinti üzleteinek portálját 1977-ben a Fővárosi Tanács rendeletére átépítették, ekkor alakított ki egy boltot a Belvárosi Közért Vállalat is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr28447830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása