A mi Erzsébetvárosunk

Péterfy Sándor utca 17.

2016. február 26. - amier

Déry Attila építészettörténész a kerület épületeiről írt monográfiája szerint Szőke Imre tervei alapján 1909 és 1910 között Berkovics Márk megrendelésére épült ez az orom- díszes, zárterkélyekkel tagolt, hullámzó homlokzatú, négyemeletes szecessziós lakóház. Más források szerint Márkus Géza volt a ház tervezője, az építés dátumát pedig 1900 körüli időpontra teszik).

peterfy17-1.jpg

peterfy17-2.jpg

A kapubejáró formálására is nagy hangsúlyt fektettek: pilaszterekkel közrefogott, felette füzérdísz. Felette az első emeleten, a homlokzat középvonalában egy erkély helyezkedik el, ennek korlátja míves kialakítású, szecessziós díszítőmotívumokkal. Homlokzatát 2013-ban újították fel, jelenleg helyi védelem alatt áll.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr818420320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása