A mi Erzsébetvárosunk

Thököly út 42.

2015. július 30. - amier

1890 körül épült 4+1 emeletes, nagyméretű, díszes homlokzatú eklektikus lakóház a Dózsa György út (Dózsa Gy. út 30.) sarkán. Az igencsak nagyméretű épület barokkos látványát fokozza a homlokzatán három emeleten átfutó, két előreugró zárterkély, illetve rajtuk látható díszítmények. Eredetileg nagy valószínűséggel háromemeletesnek épült, de sem tervezőjéről, sem építőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár. (Van olyan forrás, mely szerint Geller József, a Budapesti könyvkötő ipartársulat elnöke volt az építtető.)

thokoly42-2.jpg

Annyi azonban bizton tudható, hogy a Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1894-ben kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta a házat, és hogy 1912-ben – a budapesti kávéházak listája szerint – itt, a ház földszintjén (a mai söröző helyén) működött Büchler Jakab kávéháza.

thokoly42-1.jpg

thokoly42-3.jpg

Ami még biztos: 1910-ben Tafler Kálmán – Budapest akkori legnagyobb adófizetője – Ehrenfeld Ignáccal közösen birtokolta a házat. Megjegyzendő, hogy Tafler érdekes típusa a budapesti virilistának* (legtöbb adót fizető): egyrészt semmiféle közéleti szerepet nem játszott, másrészt semmiféle bank vagy egyéb ipari, kereskedelmi vállalkozás igazgatóságá- ban vagy felügyelőbizottságában sem szerepelt. Jelentékeny házbirtokai jórészt a körutak építésével egyidejűek. Részben Ehrenfeld Ignáccal (Tafler felesége is Ehrenfeld lány, Karolin), olykor Stern Árminnal közös tulajdonban, nagyobbrészt azonban önállóan birtokolta igen nagyszámú ingatlanát.

*A legtöbb adót fizetők listájára felvett személy, aki vagyona alapján, a legtöbb adót fizető polgárként választás nélkül lett a helyi önkormányzat tagja.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr527664702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása