A mi Erzsébetvárosunk

Kertész utca 35.

2015. június 15. - amier

Egy 1897. évi adásvételi szerződés alapján Bodánszky Lajos építési vállalkozó tulajdonába került az ingatlan, aki 1898-ban befektetésképpen itt építtette fel Malatinszky és Skacel építőmesterekkel ezt a neobarokk bérházat. Az épületet 1903-ban Lindenbaum Mór vette meg, 430.000 koronáért, aki kisebb átalakításokat végeztetett a házon.

kertesz35-1_1.jpg

kertesz35-2_1.jpg

Négyemeletes és tizenhét tengelyes homlokzat, eredeti, fejdíszes kapu és lépcsőház, oromzatán "Hantos udvar" felírat látható. A megvalósult állapot kis mértékben különbözik a tervezettől, de a stílus lényegében nem változott. Ez az igen nagyméretű, két udvar köré épített bérház volt Malatinszky és Skacel utolsó ismert munkája a Nagykörút környékén. Mára állapota: siralmas…

kertesz35-3.jpg

kertesz35-4.jpg

Malatinszky és Skacel építőmesterek a körút környékének egyik legtermékenyebb neo- barokk tervezői voltak. Tervezőknek tekinthetők, mert az általuk aláírt tervek igen nagy hasonlóságot mutatnak, és ha egyéb aláírást is látunk nevük mellett, az nem egy műépíté- szé, hanem egy építőmesteré, aki a kivitelért vállalhatta a felelősséget. Pecsétjüket és aláírásukat is el szokták helyezni a tervrajzokon, érdekes módon a pecséten építészekként tüntetik fel magukat, aláírásukban viszont építőmestereknek. A pecséteken 1894/96-ban Dohány u. 61., 1897/98-ban Ferencz körút 22. van megadva az építőmesterek címeként.

Legfontosabb megbízójuk a fent is említett Bodánszky Lajos volt, akinek az 1894 és 1898 közötti időszakban négy bérházat terveztek a József körúton és a Ferenc körúton.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr837545030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása