A mi Erzsébetvárosunk

Dohány utca 58/62.

2015. április 01. - amier

1914-ben Rainer Károly tervei alapján a Dános testvérek megrendelésére épült 4+1 emeletes, L-alakú szecessziós lakóház. Röviden az épületről: szecessziós jegyeket mutat klasszicizáló elemekkel ötvözve. A főbejárat háromszögű oromzata és vájatolt oszlopai az 1910-es évek építészetében újraéledő klasszicizálás jelei, míg a három zárterkély a szecessziós bérházak visszatérő eleme. A mostani épület történetéhez tartozik, hogy – mint ennyi más ház a kerületben – 1944-ben ez is csillagos ház lett…

dohany5862-1.jpg

dohany5862-2h.jpg

A bérház helyén korábban három épület állt. A Dohány utca 58. szám alatti telken Klein H. János építőmester 1875-ben épített magának egy emeletes lakóházat, melyet 1907-ben vásárolt meg Burger János vendéglős-szállodatulajdonos, hogy még ugyanebben az évben Löffler Sándor tervei szerint egyrészt átalakíttassa, másrészt pedig 1911-ben egybe- építhesse a szomszédos ingatlanban (Dohány utca 60. és 62.) működő Diana néven működő szállodájával. A hotel a bővítések ellenére azonban nem hozta meg a várt anyagi sikert, 1913-ben Burger váratlanul meghalt, özvegye Heimann Franciska pedig eladta a három házból ingatlan-együttesét a Dános testvéreknek, akik a három összeépített ház főfalait meghagyva felépíttették szecessziós lakóházukat.

dohany5862-3.jpg

A Dohány utca 60. szám alatt álló egykori ház Staub Móric akadémikus, királyi tanácsos, a tudományos paleofitológia magyarországi megalapítója tulajdona volt. 1896-ban adta el tulajdonát Burger Jánosnak, aki 1907-ben Löffler Sándor tervei alapján szállodává alakítatta át tulajdonát. A 62. szám alatti ház Kurländer Károly és testvére Kurländer József szatócsok tulajdona volt, amelyet 1907-ben vett meg Burger.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr167313918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása