A mi Erzsébetvárosunk

20. Még a margóra...

2013. október 19. - amier

02.jpg... az egyre vastagabb margóra. Tehát még egyszer a szerdai hírről, mely szerint új szárnyat kapott a Fasori Református Kollégium. Merthogy ezzel a címmel számolt be a Hír TV és a Magyar Nemzet a Semjén és Vattamány Zsolt urak által fémjelzett eseményről. Merthogy a miniszterelnök- helyettes Vattamány Zsolt polgármester társaságában szerdán adta át egy kis egyházi iskolának a szomszédos (most már) üres épületet.

És ha lassan is, de kiderült az is, hogy melyik az az eredeti cikkben szemérmesen titkolt üres épületszárny, mellyel most nagyhírtelen gazdagodott a kerület. Ahogy előző posztunkból is lehetett már tudni, névtelen épületként egyháziasított épület a Janikovszky.

Közben Gergely Józseftől a következő tájékoztatást kaptuk a Janikovszky épületének átadásával kapcsolatosan:

"... a Budapest, VII. ker. Rottenbiller u. 43-45. sz. alatti, 33524 hrsz.-on nyilvántartott 5. szintből álló 100 %-os önkormányzati tulajdonú épületet az alábbi lényeges feltételekkel a Budapest-Fasori Református Kollégium Julianna Általános Iskolája és Csipkebokor Óvodája részére bérbe adja.
Bérleti jogviszony időtartalma: határozatlan.
Havi nettó bérleti díj: 330.000,- Ft.
A bérleti díj évente a KSH által megállapított infláció mértékével emelkedik 2015. január 1. napjától.
Óvadék összege: a bruttó bérleti díj egyhavi összege. A bérlő az ingatlan használata során azt kizárólag a pályázatában megjelölt oktatási célra használhatja."

Tegnapi posztunkat követően délutánra már az Indexen is megjelent egy írás Spirk József tollából, Névtelen épületként egyháziasították a Janikovszkyt címmel.

janik_aatad1.jpg

Fotó: Mohai Balázs

Eszerint – ahogy a fentiekből már kiderült – a Fasori Református Kollégium Julianna Általános Iskolája kapta meg a korábban túljelentkezéssel működő, de 2011-ben váratlanul bezárt Janikovszky Éva Általános Iskola épületét. Az átadó ünnepségen akkurátusan kerülték, hogy megemlítsék a jogutód nélkül megszüntetett oktatási intézmény nevét, amely miatt tiltakozó demonstrációt is tartott a janikovszkys szülői szervezet a VII. kerületi vezetés politikai bosszúját sejtve az iskolabezárás mögött. Az önkormányzat tulajdonában lévő épület meg két éven át üresen állt.

Vattamány Zsolt a híradások szerint hosszan beszélt a református általános iskola történetének sötét időszakáról, az intézményt ugyanis az 1948-as kommunista hatalomátvétel után megszüntették, és csak 1992-ben indulhatott újra. Az eseményen arról azonban nem esett szó, hogy az épületben nemrég a Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium működött, amit viszont az önkormányzat záratott be.

A Janikovszky a körzet legfelkapottabb iskolája volt, öko- és drámapedagógiai programja is nagy népszerűségnek örvendett, így minden évben jelentős túljelentkezéssel indultak az első évfolyamok. A 2010-es önkormányzati választáson győztes fideszes vezetés 2011-ben jogutód nélkül megszüntette. A döntést április végén tudatták a 450 fős iskola vezetésével és diákjaival, éppen azután, hogy befejeződött a következő tanévre szóló felvételi időszak.

janik_aatad2.jpg

Fotó: Mohai Balázs

A kerület fideszes vezetése a csökkenő gyereklétszámmal magyarázta a döntést. A nehéz helyzetbe hozott szülők azonban inkább politikai indíttatásúnak tartották a polgármester határozatát. A Janikovszky bezárása miatt az iskola tanárai, a szülők és a tanulók az önkormányzat előtt tiltakozó demonstrációt is tartottak.

A Janikovszky ingatlana az elmúlt két évben üresen állt. Csak az épületben található tornatermet használták azok az általános iskolák, amelyben a felduzzadt létszám miatt nem volt elég a hely…

***

És most megint egy megjegyzés a fészbukról: Ennyire szégyellik magukat? Ez az udvarra vezető ajtó, lejárat! Nem merték az utcai kapu felől megnyitni? Nehogy valaki idő előtt meglássa Őket? Ez nem átadás, ez átlopás!

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr995586716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása