A mi Erzsébetvárosunk

Újévi könyvajánló [295.]

N. Kósa Judit: Nagykörút – Történelmi séta Pest főutcáján.

2023. január 03. - amier

Csak hogy valami jóval kezdjük ezt a vadonatúj évet: még december elején mutatta be új könyvét N. Kósa Judit a Madách Színház Tolnay Szalonjában. A hónap (és az év) legvégén pedig Papp Sándor Zsigmond készített vele interjút Elkocsmásodott a Nagykörút címmel. Tessék elolvasni.

nkosa_konyv.jpg

Papp Zsigával a Népszabadság nehéz időiben azt terveztük, hogy ha minden kötél szakad, majd egy szamizdatot szerkesztünk Moszkvában. Aztán minden kötél szakadt, Zsiga pedig a bécsi emigrációt választotta, és most olyan lépésre szánta el magát, amelyre egyikünk sem számított. Készített velem egy interjút. Nagykörút, Vár, történelem – mindenről kérdezett, ami érdekel. (via N. Kósa Judit)

Ez pedig már az új évben íródott, és egyáltalán nem jó: A pusztuló, szedett-vedett Nagykörúton ma már minden ötödik üzlet üresen áll. Végigmentünk rajta oda-vissza, és nem volt kellemes. Koszos, átgondolatlan, koncepciótlan, csiricsáré, és ha ez a magyar kiskereskedelem metszete, akkor van baj rendesen. (via G7.hu)

*

Megjegyzendő, hogy az egykor elegáns Nagykörút nem most kocsmásodott el, és vált bulinegyeddé; a körút már jó húsz éve haldoklik, de a fentieket olvasva lehet, hogy már meg is halt. Pedig a ’70-es, ’80-as években még Pest és a kerület főutcája volt, tele üzletekkel. Ma azonban ezek jó része üresen áll, a működők meg még az üreseknél is lehangolóbbak. Szinte mindegyik gagyi, vagy kocsma (de ha jobban tetszik: kávézó, gyroszos, sorban nyíló 4-es 6-osok, stb.) A besötétített dohányboltok, a lelakatolt, romos újságosbódék és a bezárt, koszos közvécék meg csak fokozzák a hangulatot. Az idősebbek emlékeiben élő pezsgésnek már nyoma sincs.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4018017684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása