A mi Erzsébetvárosunk

Árdrágítók [276.]

Fejezetek a szocializmus politikai gazdaságtanából.

2022. október 29. - amier

 Orbán Viktor: Újabb termékek árát fogjuk maximalizálni. (24.hu)

rakosi_matyas.jpg

"... az utóbbi időben azt vesszük észre, hogy az iparcikkek ára már megint emelkedik, pedig az ipari munkások fizetése és a költségek nem emelkedtek. Ebből látni, hogy ami emelkedett, az a spekuláció és a feketézés. Ezen a téren, meg kell vallanom, nem tartottuk meg ígéretünket. Mi nagyon sokszor mondtuk, hogy halál a forintrontókra, halál a feketézőkre. Meg kell vallanom, hogy egyetlen feketézőt, egyetlen forintrontót sem juttattunk még kötélre. Most, amikor a hároméves tervet elkezdjük végrehajtani, erre kell gondolni és gondoskodni arról, hogy vaskézzel nyúljunk végre a spekulációhoz, különben megtörténhet, hogy a magyar nép munkájának verejtékes gyümölcsét jelentékeny részben megint a spekulánsok és csempészek fogják zsebrevágni."

(Rákosi M.: A fordulat éve)

Államosítás — oké.
Hatósági árak — oké.
Már csak a tervgazdálkodás hiányzik. — (?)

Fügedi Ubul

*

Vakmajom: Jelenetek Argentínából (részlet)
Az argentin infláció felrobbant, elérte a 100%-ot, a hatósági árak rendszere csak gyorsí- tott rajta, azon kívül persze, hogy hiányokat generált, meg a méretekkel, elnevezésekkel és kiszerelésekkel való buherálást, ami aztán még fokozta az inflációt, aminek fő oka nem a piacban keresendő, hanem abban, hogy az állam többet költ, mint amennyit beszed, azaz folyamatosan nyomtatja a pénzt a lyuk betömésére, és a költekezést nem hajlandó abbahagyni. Alap ismeret mindkettő. Árstopban hinni, mint hatásos ellenszerben, az rosszabb, mint a homeopátiában hinni, mert az legalább nem árt, csak nem használ, az árstop olyan, mint benzinnel tüzet oltani. (...) Tehát ha az árstop, kamatstop, bármilyen- stop szavakat hallod, épp az ellenkezőjére készülj föl. Az ókor óta így van.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr617966100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása