A mi Erzsébetvárosunk

Nemzeti szuverenitás, önellátás… [258.]

… nagy testvér, büszkeség, vezér

2022. szeptember 01. - amier

A két Koreáról egy képben: úthálózat. A kommunista északon semmi nincs,
a kapitalista délen útdzsungel. (Vakmajom

A dzsu-cse (dzsucse) ideológiáját Kim Ir Szen alkotta meg úgy, hogy a hagyományos koreai eszméket és szokásokat összedolgozta Sztálin és Konfuciusz eszméivel. Fentiek hatására egy sor kérdésben élesen szembenáll a marxizmus eszméivel.

korea1.jpg

Például:

  • úgy véli, hogy a történelem fő mozgatóerői a modern korban immár nem az osztályok, hanem a nemzetek;
  • markánsan antiglobalista; nem hajlandó a világgazdaság nagy rendszereibe integrálódni;
  • forradalmi világnézetének alapja a párt és a vezér iránti megkérdőjelezhetetlen hűség; a társadalmat militáns elvek alapján szervezi és irányítja.

Legszembetűnőbb gazdasági vezérelvéről szokás az önellátás elméletének nevezni.

P.s.: Integrált fellépés vs. "nemzeti szuverenitás": Az egyes tagállamok kezdik feladni azt az elképzelést, hogy egyedül oldják meg az energiakérdést és egyre inkább haladunk a közös megoldások irányába. Ez már tavasszal is felmerült, de akkor nem sikerült közös nevezőre jutni. Az orosz fenyegetőzésekkel szemben viszont a jelek szerint a piac jobban értékeli azt, ha az Unió egységes szervezetként reagál a kialakult helyzetre. Egy 450 milliós piacnak mélyebb a hangja, mint a tagállamoknak külön-külön. (via KARD)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9917921789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása