A mi Erzsébetvárosunk

Orbán Viktor pofátlanul kielégítő [187.]

2021. december 10. - amier

Majdnem négymilliós végkielégítést kaphat Völner Pál. A súlyos korrupciós vádak miatt államtitkári pozíciójáról távozni kényszerült politikust a jogszabály szerint három havi illetménye illeti meg. (24.hu

A 2010-ben megalakult (2.) Orbán-kormány első intézkedései között vezette be a kétmillió forint feletti — általuk "pofátlannak" nevezett végkielégítések (a határ feletti részének) 98 %-os adóját. Visszaható hatállyal. Eredetileg 100 % fölötti adót akartak, tehát azt, hogy akinek (jellemzően az előző kormányzat vezető tisztségviselőinek és az elvileg autonóm intézmények vezetőinek) ilyen járna, az ehelyett maga fizessen nekik. Ez annyira nyilvánvalóan alkotmányellenes volt, hogy kénytelenek voltak tőle visszatáncolni — így lett a 98 %.

volner3.jpg

Az orsz.gyűl. gazdasági bizottsága javasolta, hogy a legalább húsz éve a közszférában dolgozóknál ezt a határt emeljék 3,4 millió forintra, ezt azonban — most tessenek figyelni! — a kormánypártok azzal a tautologikus indoklással utasították el, hogy "A végkielégítési plafon egyformán legyen mindenkire érvényes... az alól ne legyen kivétel".

Az Alkotmánybíróság ezt a törvényt is hatályon kívül helyezte, mivel az nemcsak a jó erkölcsbe ütköző módon kapott jövedelmekre vonatkozott, hanem olyanokra is, amelyek törvényes előírás alapján, alanyi jogon jártak. Válaszul a parlament kétharmados többsége korlátozta az AB jogait. Ettől fogva a költségvetésről, az adókról, illetékekről és járulékokról szóló törvényeket csak egyes alapjogok sérelme esetén semmisítheti meg.

A pofátlan végkielégítések 98 %-os adója maradt. Aztán hoztak egy egyedi tv.-t Szász Károlynak, a PSZÁF egykori elnökének. Ő így minimum kétszázmillió (0,2 milliárd!!!) forintot kapott, majd némi idő után ismét ő lett a PSZÁF elnöke.

2014. január 1-én a különadó 75 %-ra csökkent. Ennek fő haszonélvezői a 2. Orbán-kormány azon emberei voltak, akik a 3.-ba nem kerültek át. Hogy a 3. Orbán-kormányból lelépők még jobban járjanak, a különadót 2018. augusztus elején egy, az adótörvények módosításába elrejtett passzussal teljesen megsemmisítették.

Az aktuális kedvezményezett a gyorsan gazdagodó Völner Pál, aki így a lakásmaffiától kapottakon felül még 3,9 millió forintot vihet haza. Előzőleg 41 millió forintot kapott Karas Monika, aki durván jogkerülő trükkel kizárólag azért mondott le az NMHH elnök- ségéről, hogy utódát 9 évre, tehát a következő két cikluson átívelő időre választhassák meg.

Borkai Zsolt, Győr sajátos körülmények között lemondott polgármestere valahol 3 és 6 millió között kapott, de az még '19-ben volt. Stb.

No, legyen szép keretes szerkezetünk: "A végkielégítési plafon egyformán legyen érvényes mindenkire a szférában; ez alól ne legyen kivétel."

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3716780712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása