A mi Erzsébetvárosunk

Rontom-bontom a Fasorban I. [105.]

Nemzetgazdasági szempontból kiemelve.

2021. március 21. - amier

Szédítő tempóban bontják a Városligeti fasor menti
egykori kórházépületeket. (via Vincze Miklós / 24.hu

Pár hete elkezdődtek a bontások a Bajza utca sarkán a Városligeti fasor a 9-13. szám alatt álló, több századfordulós szanatóriumot magában foglaló, 2007-ben bezárt egykori BM Korvin Ottó kórház területén. (A főváros egyik legértékesebb, valamivel több mint 17 000 négyzetméteres telkén tizenkét, részben összekapcsolódó épület volt található, összes nettó szintterületük 25 452 négyzetméter. Volt.)

fasor_korhaz_urbex1.jpg

Mostanra már eltűntek az 1945 után épült részek, és pár napja nekikezdtek a Bajza utca sarkán (Városligeti fasor 13.) álló Grünwald-szanatórium 1903-ban épült bővítésének/épületszárnyának a szétveréséhez. A több mint 100 éves épületszárny eltűnt, erről a Magyarország elhagyottan – BCO Urbex csapata péntek délután számolt be fb-oldalán:

Porig rombolhatják a városligethez közel fekvő BM Korvin Ottó kórházat a több mint 100 éves épületeivel. Gyorsan halad, a hullaház a boncterem és a főépület már eltűnt.

fasor_korhaz_urbex2.jpg

(Fotók: Magyarország elhagyottan – BCO Urbex)

Emlékeztető: mint azt tavaly nyáron írtuk a Kiemelt beruházás a Fasorban c. posztban, a kórház területére az MMA Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentá- ciós Központja kerül – a szükséges átépítések után.

A jókora terület ingyenes átadására 2018 tavaszán került sor. (…) 2020 májusában hirtelen óriási lökést kapott a projekt, hiszen azt a maximális épületmagasságot, a beépíthetőséget, a zöldterületek telken belüli arányát, illetve a szintráépítéseket is szabályzó rendelet alól mentesült projektek közé emelték: a 2020. június 3-i Magyar Közlönyben olvasható Kormányrendelet ugyanis kiemelten közérdekűvé, és egyben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította az ügyet, aminek koordinálását a Fővárosi Kormányhivatalt vezető józsefvárosi ex-polgármesterre, Sára Botondra bízta. (24.hu)

Most nagyon úgy néz ki, hogy a Múzeum és a Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ nem az épületegyüttesbe, hanem annak helyére kerül. Pedig eredetileg felújításról és átalakításról volt szó, nem pedig az épületek jó részének földig rombolásáról. (Megj.: A projekttel kapcsolatban eddig egyetlen látványterv, vagy leírás sem ismert, nem tudni, hogy végül is mi lesz a kérdéses területen.)

Az meg már tényleg csak málnaszem a torta habján, hogy a környéken élőket a bontásról nem értesítették, „a sittel megrakott kocsik minden takarás nélkül, porfelhőt maguk után húzva vágtáznak végig a városon.” Száll is a por rendesen, vastagon lepi be a környék lakásait, a lakók legnagyobb „örömére”…

P.s.: Minderről lakossági kérdések, bejelentések alapján az önkormányzat tájékoztatást kért a fejlesztőtől. A válasz itt olvasható az önkori honlapján.

*

A Bajza utca és a Városligeti fasor sarkán álló épületek a XX. században a fővárosi egészségügyi ellátás fontos bástyáiként működtek, a Herczel Manó-féle – később Fasor – Szanatórium (Quittner Zsigmond, 1896-1897),  a Grünwald Mór-féle szanatórium (Schannen Ernő, 1892-1893),  a dr. Radó Géza nagykereskedő és felesége, Walter Rózsi operaénekesnő számára épült, legutóbb bölcsődeként működött modernista villa (Fischer József, 1936), az 1954-ben Szamuely Tibor TBC Gyógyintézet néven született tömb, illetve az 1968-ban mindezek mögé épített, hatemeletes szocialista modern csoda 2007 óta azonban üresen áll. (via Vincze Miklós / 24.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4816473312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása