A mi Erzsébetvárosunk

Kiemelt beruházás a Fasorban [13.]

2020. június 05. - amier

Úgy látszik nemcsak Józsefvárosban, hanem nálunk is „kiemel” a kormány: a Magyar Közlönyben június 3-án megjelent rendelet szerint ugyanis nemzetgazdasági szem- pontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították a Városligeti fasor 9-13. szám alatti ingatlanon, az egykori BM Kórház területén megvalósuló Magyar Építészeti Múzeumot és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központot.

fasor9_11-2.jpg

(Megj.: A beruházással összefüggésben így nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni, valamint ilyen bejelentési eljárásnak sincs helye, azaz ezzel lehetővé teszik, hogy a beruházás eltérjen a  hatályos településrendezési előírásoktól.)

A Fasor és a Bajza sarkán húzódó, Budapest egyik legértékesebb telkén (hatalmas, 17 ezer négyzetméteres) álló épületeket 2014-ben még a Budapest Környéki Törvényszék- nek szánta egy rendelettel a kormány, de a 2016-ban átadni tervezett beruházásból az időközben elszállt költségek miatt nem lett semmi. 2017-ben aztán arról döntöttek, hogy ide költözhet a Magyar Művészeti Akadémia által fenntartott Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ. Ez lett most nemzetgazdasági szempont- ból kiemelt jelentőségű beruházás.

Aztán majd meglátjuk ki által mi lesz belőle…

*

Az egykori BM Korvin Ottó Kórházat illetve utódját 2007-ben zárták be, az épületeket akkor kiürítették. Az egykoron szebb napokat látott épületek azóta üresen állnak és rohadnak. (A telken tizenkét, részben összekapcsolódó épület található, összes nettó szintterületük 25.452 négyzetméter.)

fasor9-3.jpg

A Városligeti fasor 9-11. számú összevont telken két szanatórium áll, illetve állt, ezek szintén az egykori BM kórház épületegyütteséhez tartoztak. A 9. szám alatt 1896-ban dr. Herzl Manó egyetemi magántanár nyitotta meg 1897-ben sebészeti, belgyógyászati és nőgyógyászati Fasor szanatóriumát, amely Quittner Zsigmond tervei szerint épült. (Az eredetileg kétemeletes épületet iszonyatosan ronda emeletráépítéssel csúfították el az államosítást követő időkben.)

fasor13-0.jpg

11. számú telekre Glück János építtetett 1886/87-ben egy emeletes vízgyógyintézetet Vezelka Venanto építőmesterrel, az emelet már Glück Ignác megrendelésére 1894-ben került a házra, melyet két évvel később 1996-ban még jelentősen kibővíttetett. Ekkor már Hidegvíz Gyógyintézet, majd Therapia Szanatórium néven működött.

fasor13-3.jpg

A Bajza utca sarkán áll a Városligeti fasor 13. szám alatt 1892 és 1893 között felépült Grünwald-szanatórium,  azaz dr. Grünwald Mór női magángyógyintézete, amely Schannen Ernő terve szerint valósult meg – részben kétemeletes formában.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4815742738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása