A mi Erzsébetvárosunk

Múltidéző - Rákóczi út 1893-ban [71.]

(akkor még Kerepesi út)

2020. december 02. - amier

Az egyik nagy kedvenc, az Ilyen is volt Budapest... oldalán találtunk megint egy érdekes képet, melyen 1893-ban a Kerepesi (Rákóczi) út látható a Gyöngytyúk, a mai Gyulai Pál utcánál. A Szent Rókus kápolna előtt a Maria Immaculata szobor még sokkal közelebb állt az út közepéhez, mint manapság. És lehetett sétálni a végig fákkal szegélyezett, a mainál sokkal szélesebb járdán…

rakoczi_ut1893.jpg

Az út páros, erzsébetvárosi oldalán lévő házak egy része ekkor már állt, a 26. szám alatti (jobbról a második) 3 emeletes lakóház oromdíszéről egyértelműen felismerhető; Ámon József tervei alapján épült 1884-ben.

A Fővárosi Levéltár adatai szerint az épület helyén korábban egy 1845-ben Schindler Ignác kereskedő megrendelésére Kasselik Ferenc építette kétemeletes lakóház állt. Ezt az épületet 1882-ben bontatta le Grundt Ágost József sertéskereskedő, hogy a telekre a ma is itt álló háromemeletes bérházat felépíttesse.

Érdekes még a mellette félig látható, 28-as számú kétemeletes lakóház is, ezt eredetileg 1866-ban építették, és dr. Lederer Sándor gyógyszerész alakíttatta át 1871-ben kéteme- letesre. Itt, a Nagydiófa utca sarkán ma már Korb Flóris és Giergl Kálmán terve szerint 1898/99-ben épült négyemeletes, jóval díszesebb neobarokk bérház áll.

*

A mai, Rákóczi útnak elkeresztelt városi autópálya kialakulása a XVII. századra vagy még korábbra, a „török világ" előtti időszakra nyúlik vissza. Létrejötte annak köszönhető, hogy a fallal körülvett Pestnek a Hatvani kapun történő kivezető útja volt ez, mely Hatvan felé vezetett. A legkorábbi időszakban még a Hatvani utat (azaz a mai Kossuth Lajos utcát) is magában foglalta, ezért is hívták a XVIII. század elején Hatvaner Strassénak. 1804-ben Kerepescher Strasse, majd 1874-től Kerepesi útra változott ennek az ősi útnak a neve.

Beépítése a XVIII. század elején kezdődött, első épülete az 1711-ben épült Rókus kápolna volt. A század végén emelték a hozzá csatlakozó új közkórházat, amely azóta is Rókus kórház néven működik. Az utat 1840-es években kikövezték, és a közvilágításáról is gon- doskodtak: gázlámpákat szereltek fel a kandeláber oszlopokra. 1868-ban pedig a pesti lóvasút is megindult itt,

Mai nevét 1906-ban kapta abból az alkalomból, hogy Rákóczi fejedelemnek és száműzött társainak hazahozott hamvait ezen az úton kísérték ünnepélyes menetben a Szent István Bazilikától a Keleti pályaudvarig (majd onnan Kassára).

BBP

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6316316340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása