A mi Erzsébetvárosunk

Ez így normális? [11.]

2020. május 30. - amier

Aztakurva rovatunkból 8.

Na kérem, szombat van, holnap meg pünkösd, így aztán csak röviden. A koronavírus járványra hivatkozva ugye zseniális min.elnökünk április elején országosan ingyenessé tette a közterületi parkolást, lásd.: „ … a miniszterelnök közölte az MTI-vel, hogy hétfőtől díjmentes lesz a közterületi parkolás Magyarországon, mert ’a koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása’, és ’mivel zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját.”

parkolas5.jpg

Nos, az egy dolog, hogy ezzel rövid időn belül a harmadik bevételi forrásától fosztották meg az önkormányzatokat. Az is egy dolog, hogy a kerületi polgármesterek ezt az ötletet nagyon nem támogatták. Főleg, hogy a közösségi közlekedés kihasználtsága egyáltalán nem csökkent, viszont alaposan megnőtt a közúti forgalom. Itt nálunk a kerületben meg még inkább. Csakhogy közben enyhítettek a kijárási korlátozáson – ámde az ingyenes parkolás maradt, a közúti forgalom pedig tovább nőtt.

Huszonöt nap elteltével az első pár óra a Dob utcában és a Klauzál téren. Gyerekek, ez pokoli volt! Tudom, hogy le volt zárva a Király utca, meg nem lehet parkolni a Nagymezőben (miért is nem?), de ami a házunk környékén zajlott, az leírhatatlan. Autó hegyek, araszoló kocsisor minden irányban, olyan benzingőz, hogy azonnal köhögni-tüsszögni kezdtünk. Ez így normális? Értem én, hogy a parkolási díj olyan, mint a vizitdíj, de a szívatáson kívül mi értelme van bevonzani azt a forgalmat is a belvárosba, amelyik magától békében maradt volna otthon? Kezdem sajnálni, hogy a kijárási korlátozás fényképeit nem ragasztottam be az emlékkönyvembe. (N. Kósa Judit, Klauzália)

Szűk utcák. Átmenő forgalom. Ingyenes parkolás. Miközben nincs elég parkolóhely. Ez az egész úgy, ahogy van – jobb esetben – egy átgondolatlan baromság volt, rosszabb eset- ben meg egy alaposan átgondolt, populista és rosszindulatú kicseszés. Mindannyiunkkal.

További kellemes hétvégét.

P.s.: A közterületi ingyenes parkolás határideje július elsejével megszűnik – közölte most kedden Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára. Így már "csak" egy hónapot kell kibírni...

***

Az ingyenes parkolás mielőbbi eltörlését kérte Orbán Viktortól a Levegő Munkacsoport is. „Az ingyenes parkolás Budapesten hatalmas veszteségeket okoz a vállalkozásoknak és a lakosságnak egyaránt, ezért kérjük Önt a vonatkozó rendelkezés eltörlésére” – így kezdődik a miniszterelnöknek írt levél. A Levegő Munkacsoport szerint Budapest belső kerületeiben a parkolási díjfizetés felfüggesztése és a kiszállítandó csomagok számának hirtelen megugrása szinte elviselhetetlenné teszi a helyzetet. (…) A parkolási díjfizetés eltörlése a helyi lakosságnak is komoly gondokat okoz, sokszor már a saját autóik parkolására sincs helyük. A káoszt fokozza, hogy miközben az ingyenes parkolás lehetősége sokakat felbátorít arra, hogy autóval menjenek a város belső kerületeibe, a szabályos parkolás feltételei számukra gyakran már nem adottak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8715729928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása