A mi Erzsébetvárosunk

989. Kijárási tilalmacska

2020. március 28. - amier

“Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a mai naptól senki sem hagyhatja el a lakhelyét,
kivéve akkor, ha valami dolga van.”

Az ország népe nagy megelégedettséggel veszi tudomásul a kormány újabb és újabb vészhelyzeti rendelkezéseit. Ma reggel például – a népakaratot követve – életbe léptették a kijárási korlátozásról szóló rendeletet, ami most április 11-ig tart.  Az Orbán Viktor által tegnap aláírt döntés az ország teljes területére érvényes, a rendelkezés szövege szerint lakóhelyét ez idő alatt mindenki csak alapos indokkal hagyhatja el. 

breki.jpg

Ilyen indok például a szépségszalonok és a műkörmösök látogatása – ezek a stratégiailag fontos műintézmények a járvány alatti korlátozás mellett is folyamatosan üzemelhetnek. (Megj.: Az Infostart összeszedte részletesen, hogy mit jelentenek a gyakorlatban ezek a korlátozások – vagy mik…)

A kijárási korlátozás hatása csekélyebb, mint a közös sajtófelhívás, miszerint #maradjotthon. Benne van ugyan, hogy nem kéne lófrálni – és a kivételek. Esetleg megkérdezi a rendőr vagy az ejtőernyős közeg, hogy hová-hová. Én pedig vidáman előhúzhatom a paklit: dohányboltban voltam, kérem, most megyek a fodrászhoz, aztán a manikűrösömhöz, utána pedig szabadidős tevékenységet fogok folytatni fizikai és mentális egészségem végett. Büntetést lényegében csak akkor nyerhetek el, ha egyenest odamegyek a hatósághoz, megmutatom a seggem, és közlöm, hogy én bizony direkte fertőzni jöttem ki, távtüsszentésben utazom, hoztam is ezt a papírcsövet, hogy eltaláljam a néniket a bolt előtt. (Tóta W.: A rövidtávfutó magányossága)

Ugyanakkor az operatív törzs mai tájékoztatóján elmondták, hogy szerintük a zemberek megértették a kijárási korlátozás szükségességét és tiszteletben is tartják azt. De mit is?

Mert ez így csak látványpékség. Ha ugyanis egy picit jobban belegondolunk, ez a kijárási tilalmacska az égvilágon semmilyen komolyabb változást nem jelent az életünkben – és így persze nem is old meg semmit. De legalább megint be lehetett jelenti egy nagyobb szabású hadműveletet intézkedést, nép, az istenadta nép meg elégedetten és boldogan konstatálhatja, hogy derék vezetői fáradhatatlanul harcolnak. Tevőlegesen.

P.s: Emlékezetes, ahogy a járványveszély miatt az iskolák bezárásáról döntöttek. Most valami hasonló játszódott le a kijárási korlátozások bevezetésével is: az operatív törzs folyamatosan azt állította, hogy nincs ilyen szándék – aztán péntek reggel kijött a kormány rendelete a kijárás korlátozásáról. Mikecz Dániel, a Republikon Intézet politológusa szerint  “…a Fidesz a járványveszély idején is folyamatosan mérésekkel szondázza a közvéleményt, és egy előre kidolgozott szakmai járványügyi forgatókönyv végrehajtása helyett a közhangulat elvárásainak igyekszik eleget tenni. A kormány az iskolák bezárásakor is a tömeges nyomásnak engedelmeskedett, és ugyanígy tesz most, a kijárás korlátozásának bevezetésekor is. (…) a Fidesz tudja: rendkívüli helyzetben az embereket rendkívüli intézkedéseket szeretnének, olyanokat, amelyek kizökkentik a napi rutinból. Mivel a környező országokban már mindenhol születtek lakhelyelhagyási tilalmat vagy korlátozást elrendelő döntések, a magyar kormány is úgy érezhette, népszerűségvesztés nélkül nem hagyhatja ki ezt a lépést. Másfelől azt is felmérte, hogy a teljes tiltás szintén kedvezőtlen módon befolyásolná a megítélését.” (via Népszava)

***

Bónusz: Müller Cecília arra kéri az egészségügyi dolgozókat, hogy ne tegyenek közzé érzékeny egészségügyi adatokat. (...) Az operatív törzs sajnos nem túl közlékeny, már a betegek és halottak nemét, életkorát sem igazán közlik, holott a világ legtöbb országá- ban ezek az adatok nyilvánosak a jobb ellenőrizhetőség érdekében, ahogyan a betegek területi eloszlása is. Utóbbiról szintén több alkalommal kérdezte Müllert a sajtó, de ő azt mondta, nincs értelme területi bontásban közölni a fertőzöttekről adatokat, legyen elég annyi, hogy már minden magyar megyében van beteg. (444.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6315566992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása