A mi Erzsébetvárosunk

982. 100 bérlakás 2020-ban

2020. január 07. - amier

„Azt mondd meg nékem, hol lesz majd lakóhelyünk
Maradunk itt, vagy egyszer majd továbbmegyünk?…”
(Cseh Tamás)

Jó estét, jóestét. Úgy néz ki, tényleg elkezdődött – nem csak az év hanem – a munka is. A hírek szerint gőzerővel zajlik az átvilágítás az önkormányzatnál, bár azt pontosan nem tudni, hogy jelenleg hol tartanak. Eddig csak az a három dolog derült ki – vagy ha úgy tetszik: került nyilvánosságra – még tavaly december közepe táján, hogy

  • a korábbi, Vattamány Zsolt vezette önkormányzat két marékkal szórta a közpénzt különféle ügyvédi irodákra, százmilliókat fizettek ki, miközben csak egy végzett érdemi munkát a 27 (!!!) közül;
  • az önkormányzati cégek gazdálkodását, így a tényleges kifizetéseket jelenleg még vizsgálják;
  • lakáskatasztert kellett készíteni (eddig ugyanis nem volt), ami alapján kiderült, hogy jelenleg 460 olyan üres önkormányzati lakás van a kerületben, amiket hagytak szétrohadni az előző gondos gazdák.

ures_lakas1.jpg

Négyszázhatvan, üresen álló önkormányzati bérlakás. Tessék ízlelgetni. Négyszázhatvan. Ezt a szám különben először egy háttérbeszélgetés során hangzott el, de most az önkor- mányzat honlapján is megerősítésre került. Niedermüller Péter ezt írja nyílt levelében:

Az új önkormányzatnak ahhoz is hetekre volt szüksége, hogy feltárja, megállapítsa, hány lakás van az önkormányzat tulajdonában, mivel nem találtunk erről érvényes, megbízható kimutatást. Mi elvégeztük ezt a munkát, aminek az eredménye azonban elszomorító. A kerületi önkor- mányzatnak ugyanis mintegy 460, jelenleg üres lakás van a birtokában, azonban ezen lakások egyike sincs lakható állapotban, több mint 200 lakás pedig még mindig komfort nélküli! Sőt, az előző önkormányzat még csak tervbe sem vette ezeknek a lakásoknak a felújítását. Ami azt jelenti, hogy ezeket a lakhatatlan állapotban lévő lakásokat nem tudjuk azoknak juttatni, akik egyébként joggal várják el az önkormányzat segítségét.

Mindennek tudatában az új önkormányzat elsődleges feladatának tekinti a lakhatási körülmények gyors és hatékony javítását, új és igazságos pályázati rendszer kialakítását, különös tekintettel a szociális alapú lakáselosztásra. A most készülő költségvetésben a korábbi költségvetésekkel összehasonlítva lényegesen nagyobb összeget fogunk betervezni az önkormányzati lakások felújítására. Az a célunk, hogy 2020-ban legalább száz önkormányzati tulajdonú lakást felújítsunk, lakhatóvá tegyünk, és átadjunk a leginkább rászoruló családoknak.

Megj.: 2016-ban 2772 önkormányzati tulajdonú lakás volt a kerületben. Az akkori felmérés szerint 497 önkormányzati lakás állt üresen, a lakásállomány 35-36 százalékában pedig nem volt rendes vizes blokk, közös vécé meg csak a folyosó végén…

Tehát: 2020-ban legalább 100 önkormányzati lakást újít fel, tesz lakhatóvá az önkormány- zat, nagyon helyesen. És azokat még ebben az évben át is adja a rászoruló családoknak. Szintén nagyon helyen. Mindezt maga a polgármester ígérte meg személyesen.

És ha ő ígéri, akkor az úgy is lesz. Remélhetőleg. Meg ha hiszünk a csodákban.*

P.s.: Ezek után azért most már tényleg árulja el végre valaki – többen, több helyen, több- ször is kérdezték, mi is, de mindeddig hiába, elfogadható válasz sehonnan sem érkezett – hogy miért is szavazta meg az új képviselőtestület Vattamány Zsolt dupla végkielégítését, és miért fogadta el szó nélkül az igencsak bőkezűre sikeredett szabadságmegváltását?!

* Én speciel szurkolok nekik, hogy összejöjjön, hiszen a "felkészülési időszakban" sokat foglalkoztunk a témával, voltak erről még eszmecserék is a mostani vezérkarral. Viszont a szám (100 lakás) elképesztő, nehezen jön ki a matek. Egy lakás felújítása (lakhatatlan állapotból kulcsrakészre) 5-8 millió forint. (…) … havi 8-9 lakás, ha már tegnap elkezdték. (…) Bármerre is lapozgatok, bármelyik oldalát is nézem az elképzelésnek, ömlenek a kérdőjelek. Marad a csoda. Azt várom továbbra is. Nem csak ebben az ügyben.
(via Klauzália)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3815398080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása