A mi Erzsébetvárosunk

967. Roller van a járdán

2019. november 21. - amier

Nem lennék én semmi jónak az elrontója, de amikor a napokban a Klauzál utca sarkán fényképeztük a hostel-építés munkálatait (erre azért majd később még visszatérünk), másba is belebotlottunk, méghozzá szó szerint. Egy szép zöld elektromos rollerbe. Melyet a hátizsákos srác minden további nélkül otthagyott a keskeny járda közepén – s mint ki jól végezte dolgát, ment tovább.

klauzal_roller2.jpg

klauzal_roller1.jpg

Az e-rolleres cégek többek között azzal reklámozzák magukat, hogy környezetbarát közlekedési módot kínálnak, a valóságban azonban több okból is kérdéses, mennyire klímabarát és mennyire fenntartható üzletileg a rollermegosztás modellje.

Gondolom mindenkinek feltűnt már, hogy tavasz óta Erzsébetvárosban is lépten-nyomon rollerezőkbe és a bárhol felvehető, bárhol eldobható e-rollerekbe lehet botlani. A hatósá- gok pedig nem tudnak mit kezdeni ezzel, ugyanis jelenleg sem a felvétel, sem a lerakás, sem a használat nincs szabályozva. (A KRESZ nem tekinti járműnek, a szabályokban nem szerepel a kategória, így nem világos, milyen előírás vonatkozik rá.)

Az azonban már egészen biztos, hogy az amúgy is szűk kerületi járdákon mindenfelé közlekedő és szanaszét hagyott rollerek egyre idegesítőbbek és balesetveszélyesebbek. Nagyon gyorsan lépni kell valamit, mert ez így csak egyre rosszabb lehet.

dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

P.s.: Több városban vita zajlik ezeknek az eszközöknek a szerepéről a közlekedésben, Prága például a teljes kiszorítás mellett döntött, és Párizsban is korlátoznák a rollerek számát. Az érvényben lévő szabályok szerint a járdán rollerezést 135 eurós (38 ezer forintos) bírsággal sújtják, a járdán való parkolásért pedig 35 eurós (10 ezer forintos) büntetés jár. A szolgáltatókat is megbírságolják a városszerte elhagyott rollerekért, amelyeket a közterület felügyelőknek kell begyűjtenie.

UPDATE 2019.11.21. 19:57 - Pintér Sándor kimondta az elektromos roller segédmotoros kerékpárnak számít. Szóval akkor kopi van a járdákról. (via 444.hu)

***

Az elektromos rollerek 35-40 km/órás sebességre képesek. Tölthető akkumulátorral működnek, és egyszerűen használhatók. A felhasználóknak egy mobil applikációt kell letölteniük okostelefonjukra, amelynek segítségével megkereshetik a hozzájuk legköze- lebbi rollert, és egy gombnyomással feloldhatják azt. Amikor az utazás befejeződött, a rollerezők egyszerűen megállítják a járművet és leparkolnak vele. A rollerek egyszeri kioldási költsége 250 Ft, a használat percdíja pedig 50 forint.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4415318572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása