A mi Erzsébetvárosunk

949. Jóslások és becslések

2019. szeptember 26. - amier

Este van már, késő este, így aztán csak nagyon röviden: A Népszava kérésére a Závecz Research Intézet valamikor a közelmúltban csinált egy erzsébetvárosi közvélemény- kutatást, tegnap tették közzé. És azt mérték, hogy az erzsébetvárosiak 39 százaléka Vattamány Zsoltot szeretné polgármesternek. A kutatás szerint Niedermüller Péter, a közös ellenzéki jelölt 28 százalékon áll, a két másik aspiráns közül Hunvald Györgyöt 5, míg Moldován Lászlót 4 százalék támogatja, állítólag.

valaszt2018.jpg

A felmérésről annyit tudni, hogy 1000 fő megkérdezésével készült, a VII. kerületi választókorú népesség körében. Csakhogy ámde:

  1. Nem látom, hogy mikor készült, azaz nem derül ki az adatfelvétel ideje, sem az, hogy milyen módszerrel és pontosan milyen körben mértek. (Az csak remélhető, hogy Niedermüller közvéleménykutatós bejelentése után, mert ha korábban – és ennek ismeretében tette meg „gáláns” ajánlatát, hogy visszalép ha – akkor nem sokat kockáztatott, és még csak tisztességesnek sem mondható.)
  2. Ha feltételezzük, hogy a felmérés pontos és igaz, akkor nem értem, mi ez a nagy hiszti meg ribillió, amely hetek óta tart. A Hunvaldnak mért 5 százalék (meg a Moldován 4-e) nem oszt, és még csak nem is szoroz a végeredmény szempontjából. A jelölt személye viszont igen. Ezért is nem szerencsés, ha egy párt elnöke mondja meg ellentmondást nem tűrően, hogy ki legesélyesebb jelölt a kerületben…

(Megj.: Ilyenkor, ha nagyon tisztességesnek akarnak látszani (a felmérést végzők), igazoltan véletlen mintát kérdeznek le. Abba persze belekerülnek az elkötelezett fideszesek is, és ők magától értetődően Niedermüllert jelölik meg, mint a számukra legkényelmesebb ellenzéki jelöltet.)

És bár leragadtunk a polgármesterjelöltek személyénél, azért mégis csak a testületi több- ség a fontosabb. Itt egy vélemény/mandátumbecslés ehhez az Új7-2019 fb-oldaláról:

Ha a Népszava által közölt felmérés közelít a valósághoz, akkor Erzsébet- városban október 13-án Vattamány Zsolt lesz a polgármester, de 8:7 arányú ellenzéki többség lesz a testületben. 7 képviselője lesz a Fidesznek a polgármesterrel együtt, 6 képviselője lesz Niedermüller Péter csapatának és 2 képviselője lesz a lokálpatriótáknak. (Természetesen a felmérés eredménye akár jelentősen eltérhet a valóságtól, mert igen nagyszámú a bizonytalan szavazók aránya, és a telefonos felmérés rendre nem éri el az elégedetlenebb, zárkózottabb szavazókat.)

P.s.: És ha már jósolgatunk mandátumbecslünk… Érdekes helyzet lenne, ha a Fidesz stb. 50 százalékot kapna és megnyerne 7 helyet. Ez a szavazatai több mint 70 százalékát vinné el, amivel a listán 15% alá esnének. Niedermüller kapna 3 hellyel 25 %-ot, de ennek több mint harmadát a 3 helyről. Ebben az esetben a listáról az összes mandátumot a civilek kapnák. (via Fügedi Ubul)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8915173356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása